Metafizica lui Aristotel, aplicații practice în procesul cunoașterii

Când Aristotel explică în termeni generali ceea ce încearcă să facă în lucrările sale filosofice, el ne arată că pentru a dobândi cunoștințe despre originiea lucrurilor, trebuie să avem în vedere mai înainte de toate prima filosofie - ştiinţa primelor principii şi a primelor cauze.

În fiecare anchetă sistematică (metodologică) întreprinsă de noi asupra unor lucruri, ar trebui să încercăm mai întâi să dezvoltăm calea de cunoaștere cu privire la natura lucrurilor observate, a Principiului.

În acest sens, propunera lui Aristotel din Metafizica lui, este de a urma șase accepțiuni asupra cunoașterii Principiului, înțelesuri care ne pot ajuta când vine vorba de cunoașterea anumitor lucruri, evenimente, fenomene naturale sau dincolo de natură.

a. Mai înainte de toate, în drumul spre cunoaștere pentru a ști ceva anume despre un Principiu, trebuie să cunoaștem punctul de la care, un Principiul, un lucru începe mișcarea.
b. Apoi, principiul este acel ceva de la care pornind, este făcut bine atunci când acesta este cât mai potrivit  scopului pentru care îi servește.
c. Un al treilea sens dat principiului, constă în faptul că este partea inerentă din care ia naștere un lucru (de exemplu, temelia unei case).
d. Sensul patru dat principiului, care ne ajută să cunoaștem un anumit obiect dat, este acea parte integrantă care joacă un rol prim în nașterea lucrului observat, de la care a început mișcarea și schimbarea (sămânța pentru plantă.)
e. În accepțiunea cinci, cunoaștem principiul după intenţia care produce o mişcare sau schimbare (formele de conducere, de guvernare, de legiuire).
f. Și nu în ultimul rând, al șaselea sens "se numeşte principiu al unui lucru acel ceva care ne dă în primul rând putinţa cunoaşterii acelui lucru" (definiţiile date unor lucruri).

Aristotel, prin metodologia lui construiește pentru noi baza prin care reușim să cunoaștem  natura unui lucru, aceasta fiind legătura dintre principii și cunoaștere.

Trimiterile lui Aristotel la aceasă metodologie de aflare a sensurilor celor ce ne înconjoară, felul în care trebuie făcute anumite anchete pentru a afla rostul lucrurilor, este o sarcină primordială a filosofiei, muncă ce ne ajută nu numai să cunoaștem de ce sunt anumite lucruri, ci de acestea pot fi cauze pentru anumite efecte născute din mișcarea lucrurilor.
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!