Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi


Manipularea face parte din viața noastră! O folosim noi, o folosesc alții asupra noastră! Dacă ne place să credem că nu am fost manipulați sau nu suntem, este fix treaba noastră. Însă, nu facem altceva decât să ne mințim frumos!

De ce există manipularea? Cel mai simplu răspuns este acesta: pentru a-și exercita controlul cei ce o folosesc asupra altor persoane.

Cu toții folosim manipularea la un moment dat în viața noastră, fie că este vorba despre o minciună pentru a ieși dintr-o situație, fie despre a folosi lingușirea pentru a obține ceea ce vrem. Pentru unii oameni, totuși, folosirea manipulării este un mod de viață și prima lor armă într-un arsenal de tehnici de a-și birui „victimele”.

Cine este în pericol a fi manipulat?

Manipulatorii folosesc o serie de tehnici de manipulare pentru a-și controla victimele, dar deseori vizează anumite tipuri de personalități. Acest lucru se datorează faptului că doresc să poată manipula cu ușurință o persoană, iar vulnerabilitățile particulare ale unei persoane se pretează la manipulare. 

Ești mai probabil să devii victimă a unui manipulator dacă ai stima de sine scăzută, ești naiv, ușor de mulțumit, nu ai încredere în tine sau ai prea multă încredere în tine și ceea ce crezi!

Totuși, pentru a nu ne afla în postura de a fi manipulatori sau pentru a fi cât mai puțin manipulați, iată cele mai uzuale forme de manipulare!

1. Minciuna
Manipulatorii sunt conștienți de în general de tot ceea ce se petrece în viața lor. Apelează la tot felul te metode si folosesc tot felul de mijloace pentru a fi informați. Ei fac acest lucru pentru a fi cu un pas în fața celor pe care vrea să-i controleze. Minciuna este una dintre tehnicile de manipulare pe care aceștia le folosesc în mod obișnuit pentru că nu se tem de asta, și când vor fi puși într-un context anume se vor folosi de informații și de minciună pentru a face victime.

2. Manipulatorul nu spune toată povestea
Acest lucru este diferit de minciună, deoarece un manipulator va păstra adesea o parte esențială a povestirii pentru a-și pune victima într-un dezavantaj la un moment dat! Vezi alegerile finale și confruntarea dintre Băsescu și Geoană!

3. Declanșarea vinovăției
Cineva care manipulează va vinde adesea victimei diferite sloganuri, menite să inducă acesteia din urmă, sentimente de vinovăție, inferioritate etc.. Totul ajută la menținerea acestei persoane într-o stare de confuzie, anxietate și intimidare. Vezi vina aruncată asupra celor ce au manifestat împotriva PSD-ului în nenumărate rânduri, vezi vina aruncată asupra mișcării REZIST, vezi ce se întâmplă acum la referendum.

4.Sarcasmul-miștoul
Un manipulator va fi adesea sarcastic, miștocar cu cel vizat de actul manipulării, fie într-un grup restrîns sau în public. Manipulatorul face acest lucru pentru a scădea stima de sine a „victimei” și a le arăta altora cât de puternici sunt ei și cât de slabi sunt ceilalți. Vezi atacurile din social media asupra taberelor susținătoare unei cauze.

5. Bomba cu dragoste și devalorizarea
Aici manipulatorii folosesc de obicei bombardamentele de dragoste ca o tactică de manipulare, vor merge într-o ofensivă de tip farmec și vă vor face să vă gândiți că aceasta este cea mai bună cale, motivând în numele dragostei orice, neclarificând  în numele ei totul. Aceștia vă vor lăsa rânduri întregi de argumente, fără a fi în stare să le explice pe toate.

5. Diferite forme de pedeapsă
Aceasta formă de manipulare poate include orice, de la cicăleală constantă, strigăte împotriva celorlalți, tratamentul tăcerii, violență fizică, verbală, abuz mental etc.

6. Negarea unor realități evidente
Adesea, cel mai simplu mod prin care un manipulator va manipula o altă persoană este negarea unor realități evidente. Dacă tot s-a vorbit de BOR si LGBTQ+ în ultima vreme, unii neagă opulența cu care se afișează în public, în ciuda predicilor ținute despre smerenie, alții neagă realitatea unor parade exagerate și extravagante greu de înghițit de alții.

7. Răsucirea adevărului
De câte ori politicienii în ultimii 30 de ani de la evenimentul numit Revoluție, nu au întors sensul faptelor pentru a se potrivi după cum vor ei? Această răsucire a adevărului este adesea folosită pentru a ascunde comportamentul rău al manipulatorilor, cum ar fi comportamentul sociopaților (vă rog să nu înțelegeți că fac o generalizare).

8. Minimalizarea efectelor
Este cazul acelor manipulatori care vor încerca să-și joace  foarte teatral actul de viață, minimalizând cât pot de mult efectele acțiunii lor, până acolo încât să fie considerate neimportante sau dăunătoare, și să arunce vina asupra victimei.

9. Rolul de victimă
Manipulatorii vor juca  ei înșiși rolul de victimă pentru a obține simpatie și compasiune de la cei din jurul lor. Noi, ca oameni, suntem în mod natural îndreptățiți să ajutăm oamenii atunci când suferă. Nu am văzut acest lucru și acum?

10. Tehnica țintește victima
Atunci când un manipulator acuză „victima” de greșeli, el face ca victima să se pună într-o poziție de gardă, de apărare, în timp ce manipulatorul este capabil și face în așa fel încât să-și mascheze propriile tehnici de manipulare. În acest fel privirea se duce spre victimă, nu pe manipulator.

11. Diversiunea
Acest lucru se face mutând conversația dintr-un punct central,  către un alt punct, diferit ca tematică. Am văzut această tactică atât în social media, în radio și cu atțt mai mult la TV. Au folosit-o mai toți.

12. Lingușeala
Folosirea farmecului, lauda sau flatarea „victimei” supuse manipulării, este o modalitate de a câștiga încrederea acelei persoane. Victima este în mod natural fericită să primească astfel de complimente, se mai relaxează atunci când tensiunea este mare, dar în același timp își reduce nivelul de gardă, în acest moment fiind mai vulnerabilă la manipulare.

13. Deasupra agresiunii de vârf
Manipulatorii folosesc adesea strategia furiei și agresiunea verbală sau nonverbală pentru a șoca omul supus manipulării. În prezentarea unei teme, furia este, de asemenea, un instrument pentru a opri orice conversație pe un subiect anume, deoarece are rolul de a speria „victima” și a o destabiliza pe moment, dar și pentru a o abate de la argumentația începută. În talk show-uri vedem adesea aceste așa zise dialoguri.

14. Izolarea omului supus manipulării
Este mult mai ușor să ții o persoană sub control dacă sunt izolați de membrii familiei, de prieteni, de comunitate, de grup. Făcând acest lucru, chiar și într-un mediu restrâns, punându-l la colț pe cel care are o altă opinie, nu înseamnă altceva decât faptul că îl lipsești pe cel pus la colț de posibilitatea de a aduce lumină și nițel adevăr în legătură cu o anumită situație.

15. Empaticul prefăcut
Nu generalizez, însă această tehnică este folosită în manipulare. Unii oameni chiar dacă nu rezonează cu adevărat cu anumite aspecte importante din viață se pot preface până acolo încât să-i facă pe alții să creadă că ei rezonează cu un subiect anume și în acest fel să câștige simpatia și adepți de partea lui.

16. Darurile
În campaniile electorale, politicienii noștri, dar nu numai se folosesc de tot felul de daruri, atenții sub formă materială, legislativă pentru a obține anumite favoruri! Acestea sunt oferite strict pentru a manipula anumite acțiuni, în avantajul celor care le oferă. Din păcate, darurile oferite pentru a manipula nu sunt oferite doar în politică!

17.Exagerarea
Teza fraudării, nepunerea bulinei pe buletin, tradiționaliștii sunt împotriva... Vă sună cunoscută expresia „Repetiția este mama învățăturii?” Numai că din păcate, poate funcționa și în sensul manipulării! Repetă un lucru cu insistență și la un moment dat cineva va ajunge să te creadă!

Recomand acest tânăr vlogger!

Eu unul cred că toate acestea și altele pe care nu le-am surprins au fost motive de a manipula oamenii. Din păcate televiziunile, radiourile și social media au reușit să facă din noi victime ale acestui fenoment care nu poate fi negat.

Din această cauză cred ca mai toate canalele de comunicare azi nu mai sunt folosite doar cu scopul de a informa, ci cu atâțt mai mult de a manipula!

Ce este trist și sunt sigur de acest lucru, din ce am observat din discuțiile avute cu unii, cu alții, manipularea a fost făcută cu intenție, cu scopul clar de a atrage în capcană, nu de a informa sincer!

Dacă nu vreți să vedeți aceste realități, ține strict de dumneavoastră! Din acest moment pentru mine televiziunea și social media va fi folosită din ce în ce mai rar! Dar asta e strict problema mea! 

Sunt foarte convins de ce a devenit media clasică și cu atât mai mult social media! Instrumente de a ne dezbina, în ciuda evidenței că uneori adevărul poate avea mai mult de o față! 

Ceea ce alegem să facem, devine monument! Ce fel de monument? Depinde iar de noi!

Vă salut cu mult respect!

Ioan Vasilescu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!