Interviurile Performeri România, cu Ramona Moncea Vinca

Înainte de toate, Ramona este mamă, soție și un om energic, chemat de apropiați și nu numai, la implicare și dăruire. A cochetat o bună vreme cu jurnalismul, dar mai apoi a realizat că i se potrivește un alt rol și anume rolul de antreprenor. Lucrează cu substanțe tari, precum lucra în trecut Brâncuși, alegând să dea frumusețe și să pună în valoare piatra naturală.

Într-un ritm și cu o energie de invidiat, între familie și companie, între viața personală și proiectele la care este invitată să participe, Ramona Moncea Vinca reușește să-și împartă timpul astfel încît să nu piardă din vedere toate lucrurile importante din viața ei. Alături de echipă conturează povești frumoase, pe care cu drag și pasiune le așează pe blogul ei, cât și pe canalul Youtube, dedicat lucrurilor frumoase ce pot fi realizate cu și din piatră.

Cu aceeași pasiune și prezență o găsiți și în mediul online, aducând în față ce este frumos, delicat și durabil.

Nu cochetează cu mediocritatea de accea crede că “dacă perseverăm și ne urmăm îndeaproape obiectivele, ne vom îndepărta din ce în ce mai mult de mediocritate și de acolo vederea de ansamblu e mai clară și mai prietenoasă.”

Vă invit în cele ce urmează să o descoperiți pe femeia care reușește cu echilibru să fie un model pentru cei apropiați, dar și pentru comunitatea în care locuiește.
...

Bună Ramona. Te văd implicată în proiectul tău de suflet, compania Vinca, dar destul de activă și în comunitatea din Piatra Neamț, fiind invitată la diverse acțiuni dedicate antreprenoriatului. Ce înseamnă pentru tine, omul care conduce și dezvoltă o afacere, a performa?

Mă simt onorată pentru invitația ta de a fi în lista Performerilor din România prin acest interviu. Felicitări pentru inițiativă și sunt convinsă că vei avea mult succes în a întâlni adevărate valori ale României, ascunse în tumultul lor zilnic de a deveni excelenți.

Și revenind la întrebarea ta, principalul meu obiectiv este să mă autodepășesc iar asta înseamnă că îmi stabilesc obiective, le transform în planuri de acțiune și apoi le urmez consecvent. În felul acesta sunt în contact tot timpul cu țelurile mele dar mai important decât atât, când îmi pierd focusul, fac o pauză, văd la ce punct sunt în planul de acțiune, dau refresh sau fac ajustările necesare și continuu pe drumul promis mie.

Pentru mine asta înseamnă a performa: a-ți urmă țelul până la capăt, consecvent, depunând toate eforturile necesare și implicând toți oamenii care pot ajută scopului.

Care crezi că sunt principalele atribute ale performanței, dacă ar fi să facem referire la domeniul tău de activitate?

Suntem o echipă unită care își respectă promisiunile față de noi înșine și mai ales față de clienți. Nu suntem perfecți dar te asigur că zi de zi lucrăm să devenim mai buni, mai conștienți de ceea ce facem și de ce trebuie să îmbunătățim. Ne hrănim cu poveștile de succes ale proiectelor finalizate de clienții noștri și încercăm tot timpul să găsim rezolvări rapide, de durată și pe placul beneficiarului. Singura noastră concurență adevărată este ceea ce știm că putem deveni: ca oameni, ca echipă, ca firmă. 

Ne place enorm ceea ce facem și asta se simte în felul în care comunicăm între noi și către client, în relatiie pe care le cultivăm împreună. 

Noi nu vindem doar piatră naturală ci siguranța că ceea ce cumperi este ceea ce îți dorești și nu riști nimic, pentru că noi suntem la un apel distanță de orice ar putea apărea pe drum.

Ce te motivează să alegi calea performanței?

Acum câteva luni am citit o carte “Blue Ocean Strategy” și acolo spunea că toată concurența ta e într-un “red ocean”. Tu vrei să te bați cu ei sau să-ți creezi o strategie pentru un “blue ocean” doar al tău?

Asta mă motivează pe mine: faptul că știu că dacă perseverăm și ne urmăm îndeaproape obiectivele, ne vom îndepărta din ce în ce mai mult de mediocritate și de acolo vederea de ansamblu e mai clară și mai prietenoasă.

Ce ai făcut pentru a încuraja performanța în România și în comunitatea unde locuiești?

Încurajez tinerii cum pot și mi se permite: particip la evenimente în calitate de mentor sau ca speaker vorbind despre experiența mea de antreprenor, mă întâlnesc în particular cu ei și vorbim despre probleme care îi frământă, postări în social media sau pe blog etc. 

Visul meu e să fac educație antreprenorială în comunitate și sperăm să auzim mai multe despre acest proiect în următoarele 6 luni.

Cu siguranță nu este ușor să organzezi acțiunile de zi cu zi care trebuie urmate de o companie, de echipa ta. Care sunt pentru tine greutățile cele mai des întâlnite atunci cănd începi să organizezi calendarul lunar, trimestrial?

De obicei cel mai greu este să-mi dau eu seama ce obiective vreau să ating pentru ca apoi echipa să știe pe ce cărare mergem. Eu sunt convinsă că o companie crește odată cu ownerii, din interior către exterior. Dacă nu există dezvoltare în interior, compania se blochează și își începe declinul. Cea mai mare muncă o am eu cu mine, zilnic, pentru că și eu mă surprind având convingeri limitative care mă îndepărtează de ceea ce ne-am propus și atunci iau o pauză și îmi reiau focusul.

Cu toate acestea și în ciuda greutăților, cum le depășești? Ce te motivează să mergi mai departe de zidul impus de “este prea greu…”?

Echipa și responsabilitatea pe o care o avem unii față de alții. Împreună performăm până la infinit, separat abia dacă reușim un sfert din cât facem de obicei împreună.

În acțiunile zilnice nu ești singură. Ai o echipă care te sprijină. Totuși, când vă este greu, cum îi încurajezi pe colegii tăi să treacă de hopuri, pentru a urma paradigma performanței?

Bancurile sunt la ordinea zilei iar după ce ne descrețim frunțile, ne amintim că ne-a fost și mai rău și am trecut prin toate, tot împreună. Așa că ne putem pe treabă și ne urmăm planul.

Odată cu trecerea timpului, antreprenorul din România are provocări din ce în ce mai mari, care lasă amprente în viața acestuia. Pentru tine care sunt cele mai mari provocări avute până azi?

Eu am încercat o creștere forțată, fără KPI-uri bine stabilite, și astfel mi-am îngreunat mult traseul. Nu am avut obiective clare mulți ani și am mers din inerție, fără să-mi dau seama de efecte. Acum zic că am adunat destulă experiență și teorie cât să am calmul necesar înaintea oricărei decizii importante. Mai mult decât atât, am învățat să mă sfătuiesc cu echipa. O decizie trecută prin mai multe minți e mai bună ca una luată de una singură, în miez de noapte. În rest, provocările pe care le avem toți: taxe, impozite, birocrație, oameni care nu ajung nici măcar la interviu. În general încerc să le las să treacă pe lângă mine, să nu-mi ia din energia productivă.


Cum te-au influiențat acestea și ce amprente au lăsat asupra ta?

Ce nu te omoară, te face mai puternic! Toate acestea m-au învățat că noi trebuie să ne facem treaba la punct și virgulă, ca ei (alți oameni de care suntem sau nu responsabili) să nu aibă ce să ne reproșeze și chiar dacă o fac, să le primim pe toate cu zâmbetul pe buze. Mâine poate fi mai rău.

Consider că antreprenoriatul este ca o disciplină sportivă, iar sportivul este antreprenorul. În acest sens, ce înseamnă pentru tine antreprenoriatul?

În sport se poate performa doar prin practică zilnică, la fel și în antreprenoriat. Nu e un job de weekend și nici part time. Pentru mine antreprenoriatul e un stil de viață. Așa am fost crescută, așa duc moștenirea mai departe.

Vinca există din 1992, adică de 26 ani, iar acestea nu sunt doar numerele pompoase. Ele înseamnă că:
- Sora mea (asociată mea) e de vârsta companiei și cu toate acestea venirea ei în 2015 a adus cele mai semnificante schimbări;
- Părinții noștri au muncit zi și noapte pentru construirea unui brand și ne-au transmis toate bunele practici; Ele au fost ținute și când aveam zile bune și când aveam zile proaste, la fel ca și sportivii când merg la antrenamente;
- Eu de la 11 ani am crescut în acest mediu și nu știu cum e altfel, la fel cum povestesc gimnastele noastre olimpice sau mondiale, că lor nu le e dor de joaca de afară pentru că ele nici nu știu ce înseamnă să se joace afară cu alți copii.

Cum se antrenează Ramona Moncea Vinca pentru a fi din ce în ce mai bun în ceea ce face?

Zilnic mă trezesc la 5-5:30 și îmi iau 1- 2 ore doar pentru mine: citit, exerciții, daily plan. La ora 7:30 țin teleședința de vânzări, la ora 9:00 de obicei sunt la unul din depozitele noastre și încep să simt pulsul.

Seara de la ora 18:00 de obicei suntem în familie (excepție joia când soțul meu ține cursuri până seară târziu). Până la ora 22:00 deja sunt în pat pentru că sunt o fană înfocată a somnului și încerc să mă bucur de el cât de mult.

Ce le poți spune celor ce nu se încumetă la acest drum, pentru a face lucrurile mult mai bine acolo unde sunt și activează?

Dacă locul unde sunt le este prielnic atunci să-l fructifice din plin și să dea tot ce-i mai bun din ei, să performeze dacă tot suntem pe subiect. Antreprenoriatul te scoate din orice bulă de confort, te ține treaz și efervescent, pe majoritatea dintre noi, chiar anxioși. 

Dar nu toți performăm bine sub adrenalină. Eu încurajez să-și găsească fiecare locul acolo unde simte că este cel mai apreciat și unde simte că are cele mai multe de oferit. La fel de în trend ca antreprenoriatul este și intraprenoriatul, așa că faceți ce vă face bine!!!

Ramona, cum spuneam mai sus, antreprenoriatul poate lăsa ceva amprente asupra celui care alege această cale? Antreprenoriatul poate fi o paradigmă care să-l educe pe om? În ce fel?

Acum nu știu dacă atreprenoriatul îi face pe oameni într-un fel sau doar oamenii care au o anumită atitudine devin antreprenori. Eu am fost o filoloagă și visul meu cel mai mare era să fiu plătită să citesc și să scriu. 

Aruncată în antreprenoriat am luat ce mi-a trebuit din cărți și am pornit pe calea acțiunii și probabil imperceptibil, mi-am asumat anumite însușiri. Dar câteodată mă gândesc că le aveam deja dar erau neexploatate. 

Cred că adevărul e undeva la mijloc. Să fii antreprenor este o decizie și asumarea acestei decizii te răscolește complet pentru că trebuie să-ți pui în aplicare toate cunoștințele și creativitatea pe care nici nu credeai că le ai. Ieșind din bula de confort te redescoperi și probabil atunci antreprenoriatul își lasă amprente asupra ta.

Din punctul de vedere al mai multor specialiști, educația este o condiție obligatorie pentru ca o persoană să performeze într-un domeniu. Dar educația permanentă? Pe tine cum te ajută?

Clar educația stă la baza oricărei performanțe. Eu citesc foarte mult, încerc să fiu tot timpul în contact cu toate noutățile din domeniul meu (antreprenoriat și piatră naturală). Particip la programe de formare, îmi aleg mentori, îi urmez îndeaproape. Nu știm niciodată destul iar ceea ce îmi place mie foarte mult e că informațiile apar atunci când ești pregătit și destul de deschis pentru a le înțelege. 

Eu fără educație continuă nu aș fi putut depăși pragul de fiică de patron depășită constant de situație...

În ce trebuie să creadă un tânăr atrenprenor pentru a reuși să facă lucrurile altfel, adică mai bine?

În el. Dacă tu știi că poți să faci ceva, vei găsi și mijloacele. Din aproape în aproape, nu tot odată. Mai întâi eu îmi scriu obiectivele (de cele mai multe ori cele care îmi trec prin minte ca o glumă, că sigur n-are cum) și apoi încep să apară mijloace și trebuie să revin la obiective si să le transform în plan de acțiune. Și de aici începe distracția.

Iată-ne ajunși la final. Din punctul tău de vedere, care sunt calitățile principale pe care trebuie să le posede un antreprenor și mai ales unul tânăr?

Un antreprenor e curios, vrea să știe cât mai mult, să facă cât mai multe. 

Un antreprenor are un mindset pozitiv. Lucrurile se întâmplă pentru că el va găsi mijloacele să se întâmple nu datorită unei legi favorabile, unui guvern etc. (deși ar ajuta dar nu e cazul). 

Un antreprenor e vizionar și nu-i este frică să viseze mare. 

Un antreprenor nu renunță după primele... 100 de eșecuri. 

Învață din fiecare și nu le mai repetă. 

Un antreprenor citește și intră un contact cu oameni care îl ajută să performeze.
...


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!