Cine nu este de acord cu mine, nu este împotriva mea...

Cine nu este de acord cu mine, nu este împotriva mea şi dacă eu nu sunt de acord cu cineva, nu înseamnă că-i sunt împotrivă.

Acest drept de a nu fi de acord cu cineva, nu mă pune în postura de a fi duşmanul cuiva. Din contră, uneori prin această punere în poziţie, pot da un alt sens unui dialog, unei dezbateri, unei probleme, sens care atât eu, cât şi cel cu care vorbesc poate beneficia de un anume câştig.

Şi chiar dacă nu ieşim câştigători, măcar nu pierdem. Nu pierdem relaţii, nu pierdem şansa de a dialoga, nu pierdem energii, nu adunăm în noi trăiri care dăunează afectului şi cugetului, nu ne înstrăinăm, din contră ne apropiem, înţelegând că diferenţele, chiar şi de opinie sunt mai sănătoase decât resentimentele şi pornirile născute din instinctul imediat al conservării şi al crezului că "eu am mereu dreptate şi atunci când tu nu-mi dai dreptate, e mai bine să fiu categoric şi să-ţi spun adio."

Cei care judecă aşa lumea şi pe oameni, doar prin prisma "adevărului meu", s-ar putea să ajungă la o astfel de logică: Adevărul meu e unic. Cei care nu mă înţeleg, greşesc. Deci, eu care mă înţeleg am dreptate, ceilalţi nu!

Când se ajunge aici, din păcate cred că este o greşeală în abordarea situaţiei şi în logica celui ce emite astfel de judecaţi categorice. (vezi silogismul categoric. Ex: Studenţii sunt tineri. Studenţii sunt în universităţi şi colegii. Deci, toţi cei ce activeaza în universităţi şi colegii sunt tineri.)

Nu este cazul să duc prea departe  acest raţionament. Poate prea frumos a spus un adevăr Ion Raţiu în 1990, însă din nefericire prea puţin înţeles: "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine."


Restul poate fi orgoliu, mândrie, resentimente, răni netratate şi lipsa unei maturităţi de a înţelege că în această lume nu există o singură culoare, un singur gust, un singur adevăr! Există mult mai mult!
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi