BOR şi problema de PR

Hai să o spun cât se poate de deschis... eu nu am o anumită jenă să fiu aşa franc! De ce? Pentru simplul motiv că nu sunt în subordinea unui ierarh! Nu judec, doar îmi spun părerea ca un cunoscător al fenomenul de PR! BOR trebuie să-şi asume derapejele fetelor bisericeşti, aşa numiţilor Înalţi Preasfinţiţi! Vedem acum derapajul IPS Tomisului, pus sub control judiciar, dar nu străin în ale urmării judiciare şi pătat în multe situaţii cu interese personale sau politice!

Ei, tocmai aceste derapaje aduc prejudicii de imagine foarte mari BOR. Aceste prejudicii din punct de vedere al comunicării, în momentul când nu sunt reparate prin îndepărtarea cauzei care strică imaginea, afectează pe termen mediu şi lung imaginea unei instituţii pe care românii ar trebuie să se bazeze, în primul rând datorită principiilor pe care le promovează: "Nu fura; nu înşela."

Şi nu numai că afectează imaginea BOR, dar afectează şi răneşte Ortodoxia, până acolo încât oamenii ajung să nu mai aibă încredere în acei preoţi foarte bine pregătiţi şi bine intenţionaţi, în învăţătura bisericii şi în princiipiile valoroase ale creştinismului! Efectele urmate acestor evenimente sunt mâhnitoare: batjocorirea rolului pe care-l are preotul în comunitate, luarea în derâdere a învăţăturii creştine, îndepărtarea oamenilor de credinţă şi persecutarea religiei şi asemănarea ei cu o cale greşită de urmat!

BOR, dar şi alte confesiuni, când apară aceste specimene, nu fac un bine Bisericii Creştine, ci chiar prin această complicitate dă dreptate celor care contestă rolul bisericii în societate! Dacă sunt cazuri de corupţie în biserică sau oameni nepregătiţi sau preoţi/pastori care au fost dovediţi greşiţi în calea lor, atunci ei nu trebuie să-i apare. Trebuie să-i ierte, însă trebuie să-i înlocuiască! Altfel, mereu va plana asupra lor imaginea fariseilor care grăiesc frumos, dar fac fapte contrare vorbelelor lor.

Exemplul îndepărtării lor, este tocmai exemplul recunoaşterii greşelii care o poate face chiar şi Biserica. Şi ştim foarte bine că a recunoaşte că ai greşit este mai cinstit şi mai drept faţă de semeni, decât a spune că nu eşti vinovat, dar în realitate... laşi să planeze asupra ta multe întrebări! Precum în politică... toţi care au furat, sunt nevinovaţi! Nu?

Ar fi regretabil ca o instituţie ca BOR, pilon în societatea noastră, să nu reuşească să răspundă propriilor nevoi de reformă! A se lăsa condusă în asemenea scandaluri, înseamnă a se lăsa condusă voluntar spre distrugerea încrederii care vine din partea populaţiei! BOR are probleme de imagine datorită multor fete bisericeşti! Preoţi foşti securişti, preoţi care au cumpărat posturile, preoţi care sunt foarte slabi pregătiţi şi adaptaţi la acest context, preoţi pentru care preoţia este doar o meserie şi nu o misiune! Nici celelalte confesiuni nu sunt străine de asemenea "păcate".

Nu sunt în acord cu cei care condamnă Biserica Creştină şi mai ales învăţătură creştinismului! Însă nici nu poţi să-i contrazici în momentul când ei văd exemple date chiar Biserica Creştină, când aceasta se contrazice pe sine prin fapte contrare învăţăturii date ! Ce poţi să le zici? 

Poţi să le spui că biserica este precum un spital în care microbii şi puroiul mişună, şi în ciuda acestora în spital există şi vindecare! La fel şi în Biserica! În ciuda multelor păcate şi greşeli, există vindecare psihică şi duhovnicească!

Dar până acolo, primul exemplu care ar trebui să fie exemplu, trebuie să vină din partea liderilor religioşi, aşa cum a venit din partea lui Iisus Hristos! Liderii nu doar să ceară credincioşilor ce să facă, ci mai înainte să fie chiar ei un exemplu! Mai catolici decât Papa, cum se spune! Şi atunci vor avea credibilitate! Până atunci, să nu se plângă că nu sunt crezuţi, ca să nu spun ceva mai dur!

...

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!