Suferinţa, un profesor în această viaţă

Pentru fiecare dintre noi,  suferinţa are o însemnătate şi din acest punct de vedere suferinţa ta nu este identică cu suferinţa mea. Fiecare dintre noi suferim în felul nostru, pentru că suferinţa de cele mai multe ori este personală, cu un grad mai mare de încărcătură emoţională şi de suportabilitate, în funcţie de felul în care suntem construiţi să îi rezistăm.

Ca şi în muzică, o notă anume ne poate atinge sufletul, iar alta ne lasă indiferenţi. Ţine foarte mult de intensitatea cu care este receptată şi trăită.  Aşa şi cu suferinţa! O trăim în primul rând după felul nostru de a fi: mai rezistenţi sau nu la ea, mai conştienţi de efectele ei, mai mult sau mai puţin dispuşi să culegem ce este mai bun din ea.

Noi toţi avem un jurnal al suferinţelor care ne afectează în mod direct şi devine personal atunci când suntem afectaţi în mod particular de anumite evenimente.

Spre exemplu eu pot suferi din cauza faptului că mă lupt cu comoditatea, pe când altuia îi prieşte această stare. Eu pot să sufăr din cauza singurătăţii, pe când un pustnic o caută! Eu nu pot să  sufăr atunci când sunt minţit, pe când altul tratează această realitate cu indiferenţă! Exemplele pot continua...

Oricum ar fi încadrat individul în contextul dat de suferinţă, mai mult sau mai puţin pregătit pentru a face faţă provocărilor născute din ea, cel mai important cred că ar fi oarecum ridicarea din ea, după ce a căzut în realitatea ingenuchierii/dezamăgirii.

De suferinţă nu poţi fugi, ea există. Ea este cauzată de oameni, de evenimente independente de noi (furii ale naturii, accidente în trafic etc.). Contează cel mai mult cum îi faci faţă, cum transformi neajunsurile ei, în oportunităţi şi binecuvântări.

De exemplu, dacă suferinţa ta reală, trăită cu o intensitate numai de tine ştiută, în final, după ce ai ajuns să o înţelegi, să o accepţi, dacă te-a făcut mai puternic(ă) şi din această putere poţi da naştere unei filosofii de viaţă care în mod real îi poate ajuta şi pe alţii, atunci suferinţa ta devine pentru tine binecuvântare şi o oportunitate de a-i ajuta şi pe alţii să parcurgă drumul ei, fiind însoţiţi de tine cel care ai cunoaşterea vieţii...

Aşa că, din punctul meu de vedere, suferinţa oricare ar fi ea şi în măsura în care cu adevărat poate fi suportată nu ar trebui să fie duşmanul tău! Ea poate fi un profesor de la care poţi culege cea mai de preţ învăţătură tradusă în experienţă de viaţă! Şcoală tradiţională nu îţi sădeşte experienţă, pe când viaţă da! Şcoală tradiţională nu te ajută să o înţelegi, pe când viaţă da! Cu o experienţă sănătoasă poţi învăţa cum să mergi mai sigur pe drumul vieţii.

"Să te aştepţi ca lumea (viaţa - parafrazare personală) să te trateze corect doar fiindcă eşti o persoană bună e ca şi cum te-ai aştepta să nu fii atacat de un taur doar fiindcă eşti vegetarian." Dennis Wholey
...
Ioan Vasilescu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!