Precum aluatul, aşa este şi omul

Precum aluatul, aşa este şi omul. Unul este mai consistent, altul mai moale; unul mai crescut, altul tinde spre dezvoltare; unul mai sărat, altul mai dulce; unul mai cald, altul mai rece! 

Nu suntem la fel şi acest lucru este bun. Dacă tot aluatul ar fi făcut după o reţetă, am fi lipsiţi de bogăţia produselor ce ne încântă gustul, dar şi ochiul. Un aluat sărat în general nu poate fi folosit pentru prăjituri, iar unul dulce în general nu poate fi folosit pentru produse sărate. 

Exact aşa este şi cu omul. Nu poate fi judecat după un tipar, crescut după o reţetă, sau aşezat într-un tipic rigid. Omul este o "construcţie" care încă dinainte de a se naşte, a fost înzestrat cu un cod informaţional care îl va ghida prin viaţă tot timpul. Unul este predispus să fie cald, altul mai rece. Unul va vorbi mai mult, altul mai puţin. Unul va fi mai serios, altul va exalta. Unul va lucra mai bine singur, altul va fi mai creativ în echipă. Tot aşa cu aluatul care creşte mai frumos şi este mai desăvârşit când este folosit rece sau după caz, ca acela care se foloseşte la temperatura camerei.

Aceste diferenţe sunt bune, căci din acestea se nasc marile colaborări şi marile completări! Ne completăm şi ne întregim împreună, precum deliciosul desert ce combină în aceiaşi reţetă iutele cu dulcele, ori dulcele cu săratul. La prima vedere ar fi contrare, însă împreună dau naştere unei delicioase ciocolate cu ardei iute.

Însă sunt situaţii când un ingredient îi stă mai bine de unul singur decât în combinaţie. Toate în această lume au un rost şi e sănătos să vedem rostul la toate!

De aceea repet, să nu ne sperie diferenţa sau contrariul, ci mai degrabă lipsa de acţiune care să ne facă să fim cu luare aminte la ceea ce putem face în comun şi mai ales la ce putem face atunci când cunoaştem şi înţelegem rostul fiecăruia dintre noi.
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!