Incongruenţa sau conflictul din noi!

Am ales să vorbesc astăzi de un termen, ce nu de puţine ori îl traducem în fapte în viaţa noastră de zi cu zi: incongruenţa. Sună ştiinţific, nu? Poate, dar dacă apelăm puţin la dex o să vedem că nu este chiar aşa. Iată deci ce înseamnă INCONGRUENT: -A, incongruenţi, -te, adj. Care nu este congruent, care nu se potriveşte, care nu este în concordanţă cu ceva; nepotrivit, neconcordant. [Pr.: -gru-ent] – Din lat. incongruens, -ntis, it. incongruenţe. 

Că să fiu şi mai explicit, în viaţa reală, cu noi şi cu alţii nu de puţine ori ni se întâmplă să nu ne potrivim sau să nu fim în concordanţă cu ceva sau altcineva, fie că ne referim la o persoană, eveniment, gândire, filosofie, sau un anume sistem de valori!

Însă nu am să aleg să vorbesc despre cum sau nu ne potrivim cu ceilalţi şi cu anumite evenimente, valori etc., (care în anumite conjucturi poate fi benefic să fie aşa), ci mai degrabă cum reuşim să nu ne punem în acord cu noi, cu ceea ce zicem şi nu facem, cu ceea ce gândim, dar nu traducem în fapte! 

De câte ori nu am zis că adoptăm un stil de viaţă sănătos, însă am mâncat tot felul de porcării? De câte ori nu am zis că vom face mişcare şi mişcarea am uitat-o în amânare? De câte ori nu am zis că ne vom pregăti mai bine profesional, însă ne-am lăsat pradă comodităţii? 

Această listă poate fi completată de fiecare dintre noi, însă ceea ce trebuie să ştim, constă în faptul că aceste exemple arată exact ce înseamnă a fi incongruent cu noi, adică a nu ne pune în acord gândul nostru cu realitatea, ceea ce ne dorim, cu ceea trebuie făcut pentru a împlini dorinţa! De aici apar conflictele interioare şi de ce nu, ceea ce poate fi fals la noi. 

Nu putem să spunem unui om să facă ceva, în condiţiile în care noi nu facem ceea ce zicem. Practic, din acest punct intrăm în dezacord cu cu ceea ce este în exterior. Imaginea care încercăm să o creăm, este dărâmată de lipsa noastră de implicare reală în a realiza ceea ce vorbim!

Dacă vrem să fim cinstiţi faţă de noi şi apoi faţă de semeni, e mai sănătos să căutăm mijloacele care să ne aducă în acord cu noi (cu omul interior - gândul şi simţământul, cu dorinţa şi acţiunea), pentru a putea fi reali şi autentici în interior,  în afară, în realitate!

Altfel, suntem orice numai autentici nu!
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi