"Presa online" şi titlurile capcană

"Presa online" (şi nu întâmplător am pus între ghilimele, căci tot ce înseamnă presă, ar avea ca finalitate un produs tipărit) a cam luat-o pe arături... Multe din site-urile televiziunilor sau ziarelor naţionale (antena3.ro, adevărul.ro etc...) pentru a atrage public, angajează tot felul de neaveniţi care nu au nimic în comun cu jurnalismul, fiind lipsiţi de o minimă conduită morală în ceea ce priveşte propagarea unei informaţii corecte, înţelese şi cu adevărat care să ajute cumva pe cititor!

Mai ales în spaţiul online, "creează" titluri magnet, capcană, foarte exagerate cu scopul de a atrage atenţia şi de a face cu orice preţ trafic! De câteva ori, personal şi eu am căzut în capcana acestor titluri vagi şi neserioase. Deschizând şi citind "articolele" cu pricina, din nefericire nu am putut să nu observ câtă lipsă de profesionalism se ascunde în conţinutul lor. Unele articole mai mult decât penibile, greţoase pot spune. Una spunea titlul, altă poveste era în conţinut.

Mai mult, în unele articole, de la distanţă se vede că sunt făcute cu scopul de a dezinforma. Vă spun cât se poate de serios, dacă astfel de titluri ar apărea în cotidianul tipărit, cu siguranţă s-ar descalifica. Însă îşi permit ca în online să fie altfel, nişte intruşi, impostori, falşi. Din păcate nu realizează că extensia netipărită face rău ca imagine şi celor tipărite sau celor ce emit unde radio sau imagini TV. 

Un articol citit azi, arată cât de periculoase pentru sănătatea gândirii acestei populaţii au devenit unele extensii TV sau a presei tipărite în mediul online! (a nu fi confundată părerea mea cu teza fostului preşedinte Băsescu; sunt apolitic) 

Citiţi vă rog acest titlu din adevărul.ro, citiţi şi conţinutul şi vedeţi cum Silviu Boiangiu înţelege să traducă prin propriile lui cuvinte conzluziile unui studiu făcut nu la noi în ţară, ci preluat din afara graniţelor ţării noastre... El spune aşa încă din titlu: "Copiii religioşi sunt mai răi decât cei crescuţi în familii necredincioase."Cât de greşită poate fi această perspectivă şi această direcţie! Cât de greşită poate fi atitudinea celor ce scriu, celor ce cred că fac un bine! 

Până acum s-a dat în Biserică şi în adulţii care le frecventează, acum urmează copii celor ce aparţin unor religii! Nu sunt un adept al teoriei sforilor trase, însă cred în posibilităţi şi din nefericire toată concentrarea făcută împotriva religiei în ultimul timp, mă duce cu gândul să afirm cu tărie că anumiţi postaci şi nu numai, sunt convinşi  să concentreze energiile „creatoare” pentru defăimarea religiei şi a lăcaşelor de cult cu orice preţ, şi acum în catalogarea celor ce sunt afiliaţi unei credinţe, unei filosofii de viaţă.

Încă din start titlul este fals şi am să fac trimitere la un exerciţiu simplu de logică generală, apelând la silogism. „Silogismul este o formă de argumentare logică în care o propoziţie (concluzia) este inferata din alte două propoziţii (premise). Exemplu: Toate mamiferele acvatice sunt cetacee; toţi delfinii sunt mamifere acvatice; deci toţi delfinii sunt cetacee” vezi pe WIKIPEDIA

Titlul cu pricina parafrazat spune aşa: Toate fiinţele umane  sunt rele; Toţi ateii sunt fiinţe umane; deci toţi ateii sunt răi! (fals sau adevărat?)

Ori ştim cu toţii că nu toţi ateii sunt răi, ci din contră, prin comparaţie ar da „clasă” oamenilor foarte religioşi!

Să fim serioşi domnule jurnalist!  Nu mai luaţi de bune tot ce se dă prin social media şi la alte surse de informare. Mai filtraţi niţel informaţiile, gândiţi şi apoi emiteţi păreri! NU scrieţi doar cantitativ, ci calitativ! 

Dumneavoastră şi nu numai vă aflaţi într-o mare confuzie de logigă, dar şi de bun simt! Nu ştiu dacă sunteţi sau nu religios, dar vă rog să priviţi niţel în jur la cunoştinţele sau rudele dumneavoastre care au copii şi în suflet o credinţă şi vedeţi dacă sunt aşa cum ar sugera titlul ales de dumneavoastră!

Pe termen scurt poate câştigaţi trafic, însă pe termen lung vă discreditaţi dumneavoastră cât şi marca sub care scrieţi!

Ajunge acestei ţări răutatea făcută în 26 de ani, nu mai semănaţi şi dumneavoastră alta mai periculoasă decât cele făcute până azi.

Dacă tot sunteţi într-ul fel anume împotriva religiei, măcar arătaţi prin exemplul dumneavoastră un alt comportament, o altă conduită care să fie exemplu de urmat. Altfel, vă suspectez de ipocrizie, de fals!
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi