Unii spun: "Iisus era un prost..."

Circulă pe internet o fotografie, cu un verset din Luca 18:22 şi cu Patriarhul Daniel în prim plan, având un sceptru cu semnul dolarului şi vezi Doamne, spunând el că “Iisus era un prost…” datorită conţinutului din verset (neconform cu realitatea timpului de azi).

Nu ştiu dacă este cazul să spun că, cel puţin din punct de vedere teologic, cel ce a realizat acest penibil act de “cultură şi educaţie socială” este lipsit de minime cunoştinţe în domeniu. A înţelege acest verset, presupune a înţelege tot capitolul, inclusiv dialogul dintre omul bogat şi Iisus. 

Din punct de vedere uman, cel ce a trucat adevărul sau cel care a încercat să pună cuvintele din imagine în gura unui lider religios contemporan, fără ca acesta să le fi spus, este mai mult decât incalificabil, cel puţin din câteva aspecte!

1. Fapta lui dovedeşte tot ce acesta poate face mai bun – nimic! Fofografia pune în capul sceptrului, în locul crucii şi a celor doi şerpi afrontaţi, simbolul dolarului. Intenţia acestuia este clară: vrea să denigreze o persoană, printr-un gen de umor până la urmă lipsit de o minimă intenţie de a mă face să rad. Vrea să mă facă pe mine să mă aplec cu gândul la cel puţin o situaţie: Patriarhul Daniel nu este în acord cu spusele lui Iisus, primul nefiind supus sărăciei aşa cum a fost Iisus; 

2. Este scos abuziv în faţă “Iisus era un prost…” atacând în acest fel simbolul unei religii şi jignind cel puţin credinţa celor ce cred în Hristos Iisus.

Oricum aş încerca să privesc acest material şi oricum aş vrea să înţeleg intenţia autorului, tot nu aş putea să clasez acest gest decât la categoria gesturilor nepardonabile, făcut cu rea intenţie, cu o ţintă foarte precisă (de a denigra), pornită dintr-o lipsă de educaţie, cultură, respect şi putere de a înţelege şi expune un punct de vedere fără a jigni şi trunchia ceea ce este adevărat sau nu.

Din nefericire, materialul realizat îmi mai arată şi lipsa de inteligenţă emoţională ca să nu mai zic de cea cognitivă. A face aşa ceva, nu te plasează mai sus faţă de cei pe care îi caricaturezi, din contră te coboară mai mult, la un nivel de inconştienţă sub nivelul de inconştienţă a unui copil care nu poate discerne între ceea ce este bun sau nu, drept sau mai puţin drept, adevărat sau fals!

Totuşi, că să dau o replică celui care a creat (nu ştiu cât de vechi este materialul) dar şi oamenilor care plasează materialul prea repede, înainte de a lua în calcul mai multe aspecte, am să spun următoarele:

Cum credeţi că ar trebui să fie o instituţie precum este Biserica? Bogată, săracă? Dacă aţi zice săracă, cum dar ar putea să facă anumite proiecte de caritate, sociale sau culturale fără bani, fără material? Cu aer? Să fim serioşi! Nu vă înşelaţi şi nu înşelaţi nici pe alţii cu păreri trunchiate! Nu scoateţi în faţă doar ceea ce este neadevărat sau mai puţin bun! 

Este adevărat, probabil Biserica ar putea face mai mult, însă dacă aţi privi mai atent aţi vedea că se face, că a început să se facă! Ce aţi dori, ca o asemenea instituţie să fie condusă de un om incapabil sau de un om cu diverse abilităţi manageriale? Bine ar fi şi ca alte instituţii să aibă manageri asemenea Patriarhului Daniel, însă din nefericire nu au! Nu iau apărarea patriarhului, însă nici nu pot fi în acord cu prostia şi cu această lipsă de comprehensiune! Cu atât mai mult nu pot fi deacord cu asemenea materiale care promovează lipsa echilibrului, că să nu spun mai mult...!

Mai mult de atât, ca o a două replică, cel care pretinde înţelegere (creatorul acestui material “educativ”), ce a făcut el pentru această lume de scoate cu atâta uşurinţă în faţă cuvintele “Iisus era un prost”? Cum a schimbat el lumea şi mediul în care trăieşte? Ce filosofie de viaţă a lăsat moştenire, astfel încât să dureze şi să producă şi schimbare?

Înţeleg până la un anumit nivel intenţia lui, însă de la un anumit punct o clasific ca un act făcut total iresponsabil! A vrut să dea într-un mod neadevărat în patriarhul BOR, să pună în gura lui vorbele mai sus amintite, dar să spună că Iisus era un prost, depăşeşte imaginabilul.

Practic, prin acest gest creatorul materialului arată clar gândirea lui, nu a patriarhului. Mai mult ca sigur că el gândeşte aşa despre Iisus, şi a preferat să se ascundă în spatele propriei lui laşităţi, punând gândurile lui, în gura altui om, astfel neasumându-şi ceea ce crede!

Aş fi curios să ştiu cât de atent a citit el despre viaţa Celui pe care “indirect” îl face prost? Dacă a citit, cât a înţeles? Şi din ce a înţeles, cât a pus în practică? Căci, tot în capitolul 18 din Evanghelia după Luca, Cel făcut prost (după criteriile lumii de acum şi după criteriile lui) a zis “Să nu săvârşeşti adulter, să nu ucizi, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta…”

Cât din aceste precepte, cel ce a caricaturizat pe un om şi a pus Numele unui alt Om drept alături de prostie, împlineşte în viaţa de zi cu zi? 

Nu mi se pare că pun întrebări care nu pot avea răspuns, însă cu adevărat sunt curios dacă cel ce a creat materialul face ceva din cele de mai sus! 

“Să nu mărturiseşti strâmb…” e una din poruncile citate şi din păcate, tocmai pe aceasta  care creatorul materialului nu a amintit-o, îl demască şi îi arată adevărata faţă!

Mergând mai departe, pentru a clarifica şi chestiunea prostiei lui Iisus, am să las pe alţii să vorbească în locul meu, pentru a arată că anumiţi oameni foarte deştepţi au o altă părere despre “prostul” urmat de atâtea zeci de milioane de oameni! Nu am să las  feţele bisericeşti să vorbească, tocmai pentru a nu zice că sunt părtinitor!

Aceste citate, nu urmăresc să scoată în faţă ştiinţa lui Iisus; cu toate că dacă ar fi să fim drepţi, cinstiţi, am recunoaşte că EL avea cunoştinţe vaste în mediu,  teologie, politică, agricultură, tradiţii, cunoaşterea societăţii, drept etc. Citatele scot în evidenţă personalităţile mari ale acestei lumi seduse într-un mod frumos de personalitatea lui Iisus. 

Şi sunt doar câteva, însă la o simplă căutare în mediul online, suficienţa citaelor despre Iisus Hristos te copleşeşte. Chiar şi acest fapt este o dovadă a marii influienţe a lui Iisus lăsată asupa lumii, asupra omului. 

Luat în comparaţie, despre nici un alt om care a trăit pe pământ, nu s-a scris atât de mult (pro sau contra), despre cum s-a scris de Iisus. Mai jos am să las cuvintele celor ce au fost să vorbească!
……

"Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria." Petre Ţuţea

"Dacă Socrate ar intra în cameră, toţi ne-am ridica în picioare că să-i dăm cinste, dar dacă ar intra Iisus Hristos, I-am cădea toţi la picioare." Napoleon Bonaparte

"Îi cunosc pe oameni şi de aceea vă spun că Isus Cristos nu este un om. Oamenii superficiali văd o asemănare între Cristos şi întemeietorii de imperii, sau dumnezeii altor religii. Această asemănare nu există. Între creştinism şi celelalte religii este o distanţă infinită... Totul în Cristos mă surprinde. Spiritul său mă intimidează şi voinţa sa mă uimeşte. Între El şi oricine altcineva din această lume nu există nici un termen de comparaţie posibil. El este într-adevăr o fiinţă prin sine însuşi. Ideile sale, sentimentele sale, adevărul pe care El îl vesteşte, felul său de a convinge, nu pot fi explicate nici prin organizare omenească, nici prin natura lucrurilor... Eu caut în zadar în istorie pentru a găsi pe cineva asemănător cu Isus Cristos sau ceva comparabil cu Evanghelia. Nici Istoria, nici Omenirea, nici secolele, nici natura, nu-mi oferă ceva care să poată să-mi permită să-L explic." Napoleon Bonaparte

"Nu doar că nu Îl putem cunoaşte pe Dumnezeu decât prin Isus Hristos; nici nu ne putem cunoaşte pe noi înşine decât prin El." Blaise Pascal

"Dacă viaţa şi moartea lui Socrate au fost acelea ale unui înţelept, viaţa şi moartea lui Isus au fost acelea ale unui Dumnezeu." Jean-Jacques Rousseau

"Hristos a înfrumuseţat suferinţa, pe care a făcut-o corabie către Dumnezeu." Dan Puric

"Nu piroanele l-au răstignit pe Hristos, ci Iubirea!" Dostoievski

"Dacă mi-ar demonstra cineva că Hristos se află în afara adevărului şi ar fi real, că adevărul se află în afara lui Hristos, aş prefera să rămân cu Hristos, decât cu adevărul." Dostoievski


"Nu cred în divinitatea lui Hristos. În umanismul său monumental cred ca un fanatic." Valeriu Butulescu

"Fără religia şi istoricitatea lui Iisus, lumea e un imens pustiu de sare şi cenuşă!" Mircea Vulcănescu

"Nimeni nu poate citi Evangheliile fără să simtă prezenţa reală a lui Isus. Personalitatea Lui vibrează în fiecare cuvânt. Niciun alt mit nu are atâta viaţă în el." Albert Einstein

„Există două întrebări. Prima: a învins cineva moartea? A doua: jertfa acestuia mă ajută? Istoria spune aşa: mormântul lui Confucius: ocupat. Mormântul lui Buddha: ocupat. Mormântul lui Mahomed: ocupat. Mormântul lui Iisus: gol. Ce se mai poate adăuga? Nu are niciun sens să urmezi un perdant". (G. B. Hardy, cercetător canadian)

"Numai Mântuitorul a ştiut că destinul nostru era de a fi singuri — şi de aceea mântuirea lui vine prin conştiinţă, şi nu prin turmă." Constantin Noica

"Dacă scopul unui actor este să spună cea mai frumoasă poveste, atunci niciuna nu este mai măreaţă decât cea a lui Iisus Hristos. Este cea mai frumoasă poveste de dragoste, felul în care atinge inimile întregii omeniri, este un privilegiu pentru un actor să facă un asemenea rol." Diogo Morgado
Pentru mai multe citate va recomand aici citatepedia 

...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi