Relaţia şi empatia cu celălalt

foto: expertshelpguide.com
Într-o relaţie, fie că vorbim de relaţia de cuplu, de prietenie sau afaceri, nu aştepta doar iniţiativa celuilalt pentru a o dezvolta! Pentru a arată că îţi pasă, trebuie să faci şi tu paşi în acest sens. Sensul de care vorbesc nu ţine doar de felul tău în care percepi lumea, ci de felul în care celălalt o înţelege. 

Ca atare, trebuie să fii empatic, adică să intuieşti o realitate afectivă şi cognitivă care nu este a ta, ci a omului de lângă tine, pentru a face ca realitatea lui, să devină realitatea comună pusă în practică, concretizată în fapte.

Dacă laşi ca lucrurile să fie făcute doar de celălalt, prin aceasta arăţi cât de puţin eşti implicat. Mai poate arată şi superficialitatea şi ignoranţa cu care tratezi relaţia. Dacă faci aşa, nu uita că unei plante care nu îi dai apă suficientă şi la momentul potrivit, în timp ea se va ofili, se va stinge...

Nu zic că este uşor pentru a dezvolta o relaţie, însă devine şi mai greu pentru a o dezvolta atunci când nu faci paşi concreţi în acest sens! Ca atare, ce alegi?

Dacă apa este ingredientul vital pentru o plantă, pentru relaţia voastră, care sunt ingredientele vitale?
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

 1. Nu, nu era berea ingredientul vital.
  Salut, musiu.
  Problematizarea ta m-a facut sa creativizez relatia in relatie cu plantele.
  1. Sunt plante sensibile, care solicita multa ingrijire. Dar sunt si plante austere (ma gandesc la cactus), care se multumesc cu putina atentie, fiind relativ multumite cu ceea ce primesc, avand o capacitate ridicata de adaptare la conditii dificile;
  2. Ingrijirea sau ingredientele vitale le vad ca fiind: apa, aer, lumina, pamant;
  3. Planta este pusa in valoare de un loc (o etajera), de un obiect (un ghiveci siclam de ceramica), de o persoana (care o poate pune sau nu in valoare).
  Da.
  Ei, dar fiecare planta cu darurile ei. Plantatia e mare, insa ingrijitorii sunt putini.

  Catalin.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna ziua, Prietene!

   Plante sensibile, plante austere... corect! Numai ca noi oamenii, dincolo de metafora suntem altfel: auditivi (cei care se multumesc doar sa auda), vizuali (cei care se multumesc sa vada), kinestezici (cei care pun pret pe miscare, palpabilitate)...

   In acest sens, dar si in multe altele, oamenii sunt un mixt si cred ca daca nu il intuim, nu reusim in relatii...

   Acum, nici nu ne putem forta sa putem reusi in toate relatiile, dar in cele mai dragi dintre ele, cred ca trebuie sa oferim ingredientele necesare pentru a le dezvolta. Pentru mine sunt unele, pentru tine altele, pentru altul altele! De exemplu, eu sunt un mixt vizual si kinestezic. Intelegi de aici ce poate conta pentru mine!

   Cu prietenie,
   un vechi prieten!

   Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!