Antrenamentul unui copywriter

Antrenamentul sportivilor

Sportivii, de la cei care practică şahul până la cei care muncesc în echipă şi mai ales cei care vor să performeze în primele linii, acolo unde sunt văzuţi şi remarcaţi, îşi stabilesc un program de lucru, individual , urmând de cele mai multe ori un program gândit şi dezvoltat de un antrenor.

Performanţa şi ieşirea lor din anonimat depinde în primul rând de voinţa de care dau dovadă, de ţinta propusă de a ajunge undeva. Dacă ţintăa există şi odată cu ea voinţa, mai trebuie să existe dorinţa de a se lasă modelat de mâna unui antrenor, crescând astfel şansele de a deveni cunoscut. La fel stă treba şi cu un scriitor de literatură, publicitate sau publicaţii jurnalistice. Trebuie să se antreneze. Uneori cu ajutorul  şi îndrumarea unui  "maestru", uneori fiind propriul său antrenor!

Antrenamentul scriitorilor

În cazul scriitorilor, antrenamamentul se face altfel, diferit şi nu prea de antrenamentul sportivului. În primul rând fiecare antrenament necesită o planificare, şi în cazul scriitorului planificarea cea mai bună, cred că e să citească în fiecare zi (ceea ce pot numi ca fiind procesul de încălzire).

În acest caz, recomandarea de exemplu pentru un copywriter, constă în a citi orice prinde, orice îl interesează, de la lucrări şi articole de specialitate, necesare pentru creaţia unui text cu destinaţie clară, atunci când lucrează pentru un client şi de ce nu să citească suplimentar de la istorie, religie, politică până la divertisment etc.

Informaţia îl ajută, lărgind orizontul de cunoaştere a scriitorului şi capacitatea ca acesta să înţeleagă lumea, să vadă altfel anumite situaţii, pe care, de ce nu, sub formă de texte să le aşeze pe hârtie!

Dincolo de “încălzire”, după acumularea şi înţelegerea informaţiei, recomand tuturor celor ce gândesc cuvintele, să scrie zilnic, săptămânal, pur şi simplu să scrie. Doar scriind antrenamentul e deplin!

Antrenamanetul susţinut, chiar şi în domeniul aşezării cuvintelor pe hârtie, aduce îmbunătăţiri de la zi la zi: la stil, exprimare, rapiditatea scrierii, puterea de a surprinde în cuvinte idei, evenimente, sentimente…

Practic, fără a susţine zilnic sau măcar săptămânal o activitate, performanţă nu există. Lucrurile bune şi în acest domeniu nu pot lua naştere fără pasiune. Aşa că, să trecem la treabă…

După antrenament, o pauză!

Şi pentru că fiecare efort făcut aduce până la urmă epuizare, şi în acest domeniu de creaţie nevoia de pauză şi reculegere e prioritară.

Nu poţi întreprinde o activitate la nesfârşit fără a te odihni, a te reculege într-un loc sau într-un fel care îţi face plăcere. De aceea, nu uita să-ţi încarci bateriile, cu muzică, cu film, cu plimbări, cu sport cu orice vrei şi îţi face plăcere!

Aşa că , eşti liber să munceşti, pentru tine, pentru alţii, numai că vine un moment când trebuie să te opreşti şi să zici precum a zis Valeriu Butulescu “Conjug de trei ori verbul a munci şi simt nevoia să mă odihnesc.”

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi