ADN-ul social

Tot ceea ce suntem azi se datorează moştenirii ADN-ului ce l-am primit de la generaţiile trecute!


Faptele traduse în practica vieţii, datorită alegerilor făcute, generarea efectelor şi rezultatele finale au scris un ADN în fiinţa umană pe toate planurile, încât ceea ce facem azi, de la ştiinţă până la cultură, de la medicină până la religie, de la industrie până la agricultură, se datorează felului nostru de a închipui un destin local sau global.

Acest destin nu tot timpul a fost închipuit până acolo încât să vadă de binele omului, a unei societăţi, indiferent că această închipuire vedea doar un loc izolat sau mai extins.

De aceea, în lipsa unei închipuiri să zicem sănătoase, bine pentru om în mai multe planuri, omul în general a abuzat de om şi va abuza. Unii ar zice că ţine de evoluţie, însă tocmai această cale încurajează pornirile celor ce cred în această teorie şi dezumanizează omul, coborând-ul până acolo încât acesta devine om doar cu numele! 

Ca societate globală avem pretenţia că ne diferenţiem de regnul animal, şi în mare aşa este. Însă pe alocuri metehnele noastre contrazic realitatea raţionalităţii noastre. Crizele, conflictele, pornirile egoiste ale umanităţii, războaiele tot mai dese sunt dovezile ce ne arată cu degetul adevăratul caracter!

Pentru a schimbă totuşi calea, există o alegere ce o putem face şi anume, să modificăm acest ADN social atunci când el nu duce omul şi societatea către o dezvoltare spirituală mai întâi înaintea celei materiale. De aici porneşte marea criză şi toate derivă din lipsa componenţei spirituale a omului!

Cum să facem acest schimb de macaz, de direcţie, ţine de fiecare dintre noi, de cum vrem să facem sau nu ca un loc să fie mai bun pentru noi, pentru altul! Ţine de felul în care alegem să ne raportăm la anumite valori ce înalţă şi nu coboară omul, valori care prin importanţa lor, pot schimba atât individul cât şi colectivul nu pentru 3 zile, ci pentru sute de ani!

Cred că de nu vom alege această componentă spirituală ca primă bază în dezvoltarea noastră interioară nu doar exterioară, omul este capabil de căderi neimaginate şi crize mult mai mari decât cele de ordin economic sau politic.

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi