Ce face atractiv un job

Am hotărât de ceva vreme, chiar dacă nu am pus în practică până azi, să aşez ceva cuvinte cu privire la un domeniu vast, care nu de puţine ori antrenează diferite tabere pentru a-şi spune părerea despre ceea ce vreau să dezvolt, într-o serie de articole şi anume domeniul resurselor umane şi a mediului de lucru în general!

Acest scurt proiect nu va fi antrenat datorită unei teorii învăţate din multitudinea materialelor existe în piaţă, ci datorită unei experienţe cumulate în timp, datorită locurilor de muncă prin care am poposit, dar mai ales experienţelor personale culese din diferite medii organizaţionale!

Aşadar, acest proiect va fi bazat în mare parte pe experienţa personală, o experienţă ce vrea să scoată în evidenţă, trăirilile ce le încearcă un angajat în raport cu mediul organizaţional şi cu regulile după care se ghidează acesta şi cum acesta se raportează sau ar trebui să se raporteze la cea mai importantă resursă - resursa umană!

Pentru început am hotărât să scriu despre ceea ce ar trebui să reprezinte un job pentru resursa umană, pentru Om. Repet, nu va fi teorie, ci pur şi simplu trăiri transpuse pe cât posibil în cuvinte!

Jobul sau locul de muncă

O să-l definesc simplu, ca fiind locul unde un antreprenor prestează pentru sine o activitate în folosul unei comunităţi sau pentru un grup ţintă.

Poate fi locul unde un alt antreprenor împreună cu o echipa angajată într-un proiect, cu o anumită expertiză/experienţă, prestează anumite servicii sau produc anumite produse, pentru consum larg sau restrâns!

Definiţiile de mai sus nu sunt nici complicate, nici teoretice, arată strict o realitate concretă! Însă nu vreau să mă opresc doar aici, ci dincolo de ce este din punct de vedere tehnic un job şi anume ce reprezintă un job şi ce îl face pe acesta atractiv pentru resursă umană!

Atractivitatea jobului prestat

Nu vreau să privesc într-un mod foarte subiectiv şi simplist, însă ca în orice demers e foarte posibil să fim ca oameni supuşi unei doze "serioase" de subiectivism şi uneori de idealism. Nici eu nu pot fi ferit de această realitate, dar în ciuda acesteia voi îndrăzni să spun în catevea rânduri cum ar trebui să fie un job din punct de vedere calitativ.

Fiecare dintre noi are o anumită pregătire, un bagaj de experienţă şi scopuri în atingerea unor ţinte. De aceea, când vine vorba despre un job, mai înainte de toate pentru mine contează cel mai mult să fie atractiv. Această atractivitate dă naştere acelei chimii (aşa se obişnuieşte acum să se spună), care atrage prestatorul, adică persoană mea să fie angrenată cu plăcerea în ceea ce face!

Această atracţie, la nivel de trăire personală, trebuie să mă încânte într'atât de mult, încât să mă facă să mă mişc cu energie, să-mi caut resursele interioare pentru a îndeplini orice lucru bifat în lista "must do"!

Mai mult, trebuie să mă oblige într-un mod plăcut, chiar dacă sună forţat, să mă mişc pe o cale care să mă facă conştient că în fiecare zi trebuie să învăţ mai mult, pentru a înţelege mai bine, pentru ca în final să fac lucrurile mai trainice în timp!

Fiecare zi de la locul de muncă, din punct de vedere calitativ, al trăirilor interioare (cu toate că mai sunt zile în care energia scade), ar trebui să fie încărcată cu momente bune, benefice care să mă încarce pentru un timp lung cu atâta forţă încât să pot trece peste orice obstacol al zilei sau al unui timp determinat!

Din punct de vedere calitativ ar trebuie ca ceea ce faci să te încarce pozitiv în mai multe planuri (fizic, psihic, profesional), nu pentru o zi, nu pentru două zile, ci pentru 90% dintre ele. Dacă atunci când pleci de la locul de muncă, fie că lucrezi pentru ţine sau pentru un angajator şi când ajungi acasă eşti epuizat, din nefericire locul de muncă sau profesia aleasă nu este ceea ce îţi face bine. 

Dacă o activitatea care o faci zilnic îţi lasă o astfel de persepctivă, din nefericire nu este "chimia" de care ai nevoie, care să te dezvoltae în aşa măsură încât să performezi cu adevărat. 

Anumite trăiri

În fiecare zi posibil că vei ajunge să fii apatic, plictisit şi sătul de ceea ce faci, lipsit de un chef total de a trăi viaţa, de a experimenta ce este frumos dincolo de "spini", te face deficitar în relaţia cu tine şi cu oamenii şi mai mult de atât - vei ajunge să fii trist şi descurajat!

Când simţi toate acestea, ceea ce acum numeşti job, eu îl numesc chin, care cu trecerea timpului, îţi va face mult mai rău. Dacă accepţi să faci compromisuri zicând că va fi mai bine mâine, am acest curaj de a spune cât se poate de responsabil şi sincer că nu va fi pe măsura speranţei care o trăieşti. 

Speranţa îţi dă o anumită forţă, însă nu certitudinea că lucrurile se vor îndrepta. Speranţa fără acţiune, este ca paharul fără apă!

Fă schimbarea

De aceea, acţionează şi schimbă ceea ce îţi stă în putere! Caută forţa de a face o schimbare care să îţi aducă nu numai satisfacţii sociale sau materiale, ci şi satisfacţii interioare, de calitate, nu pentru un timp scurt, ci pentru un timp cât mai lung posibil!

Vei începe să trăieşti iar, vei fi mai atent dincolo de "spini", vei începe să simţi lucruri frumoase cu tine şi cu alţii, mai simplu, vei avea sănătate şi viaţă!

Ca unul care am schimbat de la 18 ani cel puţin 7 joburi, dintre care unele în companii mari, îţi spun cât se poate de deschis că pentru nimic în lume nu se merită să îţi cobori calitatea vieţii şi sănătatea! Tu şi ceilalţi de lângă tine sunteţi nespus mai importanţi şi meritaţi acele momente care să vă aducă satisfacţii şi calitate vieţii!

Cred cu tărie în direcţia aleasă de mine şi te încurajez şi pe tine să faci la fel! 
...

În următorul articol voi vorbi despre cum cred eu că ar trebui să fie un mediu organizaţional, care să te încurajeze să munceşti organizat, productiv, benefic pentru organizaţie, dar în final benefic mai ales pentru ţine, cea mai importantă resursă din lume!

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi