Din vina lui Dumnezeu...

Nu ne puţine ori am auzit: “Dumnezeu ne loveşte cu această furtună… cu această secetă…cu aceste accidente…etc.”

Aşa cum în anumite situaţii dăm vin pe Michiduţă (Diavolul), tot aşa dăm vina şi pe Dumnezeu pentru catastrofele sau necazurile din jurul nostru…

Dar oare Dumnezeu să fie vinovat? El să fie vinovat pentru faptul că aceste uragane şi secete pot avea ca sursă însăşi neglijenţa umană şi lipsa de respect faţă de natură?

Răspunsul nu este departe de om, de specia noastră... omul prin industrializarea masivă şi prin producţia dusă la extrem a reuşit în 100 de ani să schimbe natura, aşa cum nu a fost schimbată timp de secole, timp de milenii!!! Omul singur a poluat natura, încât a ajuns să fie sufocată şi schimbată în însăşi ADN-ul ei, de unde şi atâtea schimbări de vreme în diferite regiuni ale planetei…

În anumite zone unde până mai ieri nu ningea, ninge! În alte regiuni iarna a devenit toama şi primăvară! Polul nord se topeşte cu o viteză neprevăzută nici de cei mai mari oameni de ştiinţă! Soarele arde tot mai tare din cauza subţierii stratului de ozon care protejează pământul sau pur şi simplu din cauza găurilor de ozon făcute în timp de ieşirile în spaţiu a navetelor spaţiale…

Poluarea masivă făcută de marile ţări industrializate, de milioanele de maşini, de sutele de mii de nave comerciale şi aeronave, toate acestea “binecuvântează” pământul cu otravă, care în timp îşi arată efectele asupra naturii şi asupra omului. Nu neg şi binele care-l aduc omenirii, tuturor dintre noi, însă pentru răul din spatele binelui cine este responsabil?

Dumnezeu să fie vinovat pentru catastrofele născute din faptele oamenilor? Există o vorbă veche care va răspunde în locul meu şi anume “Ceea ce se seamănă, se culege!”

Şi în plan mai intim, mai personal auzim de situaţii asemănătoare: “L-a luat Dumnezeu!”… păi dacă un om a băut toată viaţă lui şi la un moment dat moare, în ciuda avertismentelor venite de la semenii lui că băutură îl va ucide, cine este vinovat pentru această situaţie? Dumnezeu ori cel ce a băut?

Exemple de acest fel le putem extinde, păstrând totuşi o rezervă de mister, când explicabil sau nu, lucrurile se întâmplă şi fără voia omului, fără voia unei populaţii sau grup de oameni. În istorie sau particular, în viaţa unui om, aşa cum voia Sa doreşte, poate interveni să schimbe lucrurile , însă de aici până acolo încât să spunem că toate sunt din voia Lui, este o diferenţa şi o greşeală de abordare a realităţii!

Dumnezeu în general nu creionează fiecăruia destine, altfel nu am mai fi liberi şi teza că ne-a făcut cu liber arbitru ar cădea. Dumnezeu ne-a creat cu libertate deplină de a alege şi în virtutea acesteia noi alegem cum vrem. Ce şi cum alegem? Ce efect au alegerile făcute? Aici este altă problemă, la care suntem capabili singuri să răspundem...

Mahatma Gandhi spunea că “nu merită să ai libertate, dacă această nu include şi libertatea de a face greşeli...” Da, libertatea presupune şi această posibilitate – de a greşi! Însă aşa cum toate sunt permise omului, nu toate sunt spre folosul lui ( 1 Corinteni 6:12) şi dacă din greşelile făcute nu învăţăm nimic, mai ales a le îndrepta, atunci mă întreb ce şansă mai are acest pământ, această societate avansată?

Mă uitam de curând la anumite documentare despre avansul ştiinţei în ceea ce priveşte posibilitatea de a popula alte planete, şi mă întrebam în timp ce le vizionam: “Am rezolvat noi toate problemele de pe acest pământ, încât am ajuns să ne gândim că putem popula alte planete? Dacă da, atunci de ce pământul arată aşa cum arată? De ce oamenii sunt tot mai străini de oameni? Acolo unde vom ajunge (pe alte planete), vom cultiva aceleaşi politici şi învăţături sau vom fi altfel?”

Până la urmă cred că ţine de fiecare dintre noi, de ce vrem să facem pentru locul în care stăm şi pentru ceea ce ne înconjoară, ţine de responsabilitatea de a fi mai buni, pentru a face o lume mai bună (fără a fi naiv în ceea ce zic)!
...
Ioan Vasilescu

Citeste si Verdic:Vinovat?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi