"Binefacerile" minciunii...

Ce îţi pot spune despre minciună? Este o virtute? 

Unii, din naivitate sau doar pentru că acceptă o altă realitate cred în binefacerile minciunii, însă în puţine cuvinte îţi spun că, minciuna oricât de frumoasă ar fi creionată şi oricât de des repetată, rămâne o iluzie, o abatere de la adevăr, o scamatorie ieftină prin care omul încearcă să înşele prezentul, viitorul şi de cele mai multe ori şi trecutul!

Mulţi sunt cei care justifică minciuna, de la politicieni, până la lideri formatori de crezuri şi opinii. Minciuna practic este prezenă peste tot în această lume. Cu toate acestea, sunt puţine momente în viaţă când ea ar fi cu adevărat justificată.

Au fost cazuri în istoria recentă a ţării noastre, când pe timpul închisorilor comuniste, pentru a-şi proteja prietenii şi familiile, cei torturaţi de torţionari, au fost nevoiţi să mintă pentru a nu trimite torţionarul pe pista bună către oamenii nevinovaţi. În felul acesta minciuna torturatului, era arma lui care ducea în eroare torţionarul şi în final ducea la salvarea multor vieţi!

În această situaţie, când eşti pus în contextul de a salva o viaţă, minciună este utilă. Însă, fiindcă istoria este bogată în exemple, tot ea ne descoperă şi reversul prin care minciuna ajunge un instrument periculos în mâna unor nebuni, înşelaţi de farmecul puterii. Doar priveşte în urmă şi vei vedea că oricine are puterea, fie că vorbim de guverne sau de corporaţii mari, prin minciună ajung să facă rău sub diferite forme: sclavie, exploatare, război , justificarea salariilor mici, furtul legal (prin lege), procesele din justiţie, unde până şi cei care ar trebui să aplice legea, mint şi nu departe de domeniul minciunii sunt şi clericii…

Însă, pentru că minciuna (aşa cum am zis şi mai sus) există peste tot, e mai de folos să o cunoşti, să o vezi, să o recunoşti pentru a şti ce efecte poate avea asupta ta şi asupra celor din jur. Personal, te încurajezi să studiezi cu atenţie acest domeniu, pentru că studiind, vei descoperi că minciuna este cauza multor rele înfăptuite în lume!

Prin ea oamenii se despart! Ia ca exemplu un cuplu îndrăgostit, care, pentru că unul sau amândoi parteneri nu au curajul să spună adevărul în anumite situaţii, ajung să distrugă încrederea şi în final relaţia.

Omul te minte fie că este îmbrăcat în haine scumpe sau modeste! Te minte fie că este educat sau mai puţin şcolit! Te minte în cuvinte frumos creionate sau pur şi simplu te minte în felurite chipuri lipsite de o minimă decenţă. Te minte când te linguşeşte, arătând în acest fel că doar doreşte ceva de la tine! Te minte râzând sau plângând sau pur şi simplu uitându-se frumos către tine!

Până la urmă nu contează cum te minte, contează cum să recunoşti aceste semne ale minciunii! Contează pentru un lucru şi mai important: ajungi să cunoşti minciuna, ştiind ce poate face aceasta.  

Minciuna - în afara situaţiei de mai sus expusă, când are rolul de a salva – distruge încrederea în oameni, distruge relaţiile între ei, provoacă suferinţă, înstrăinează omul, îl schimbă în rău, îl modifică la nivel celular, ducând odată cu trecerea timpului un cod ce se transmite generaţiilor viitoare, folosit nu pentru un bine anume, ci pentru un bine propriu menit să facă “fericit” pe unul sau mai mulţi, în detrimentul majorităţii!

Aşadar, gândeşte doar la faptul că şi tu ai fost pus în situaţia de a minţi şi minţind nu ai creat nimic bun în tine şi nici în jur. Ce ai salvat prin minciună? Un moment? Ce ai pierdut, nenumărate momente care puteau fi frumoase dacă minciuna nu izvora din tine! Ce ai produs în tine, în jur,  spunând o minciună? Răspunsul la această întrebare e în tine! Căci, în intimitatea ta, doar tu singur vei fi capabil să-ţi răspunzi sincer, pentru a descoperi efectele minciunii!

Rolul meu a fost doar acela de a spune ceva despre minciună. Rolul tău în schimb este acela de a descoperi minciuna, să vezi şi să înţelegi ce aduce sau nu aduce bun, pentru a îndrepta lucrurile pentru tine, pentru cei din jur, nu peste un timp îndelungat, ci acum, aici, în acest loc, în acest timp!
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi