Turta dulce cu miere

Turta dulce are o istorie ce ne duce cu mult in trecut. O cunoastem din povesti, dar si din vremurile in care parintii sau bunicii nostri ne alintau cu minunatul gust al aluatului copt cu atentie si delicatete. Fiind parinte si sot, in aceasta perioada speciala a iernii, in care colindul anunta aducerea aminte a nasterii Pruncului Iisus, in care bradul miroase in case si fulgii de nea se aseaza pe pamantul inghetat, am gandit ca cel mai potrivit desert care sa-mi indulceasca familia, nu e altul decat minunata turta dulce.

Pentru a face turta, am avut nevoie de : 250 gr miere, 250 gr unt (sau margarina pentru prajituri), 250 gr. zahar , 800 gr.faina de grau, 1 lingurita scortisoara macinata, 1 lingurita cacao, 1 ou intreg, 1 lingurita bicarbonat, 4 linguri esenta rom si 2 de fistic, coaja rasa de la o lamaie, sucul de la o lamaie, 100 gr miez de nuci (pisate). Cu cantitatea aceasta de faina aluatul se poate pregati doar cu un timp de odihna la rece de 30 minute. Insa mai este o varianta, cu 400 gr faina, in care aluatul rezultat e lipicios, necesitand o noapte de odihna in frigider, apoi se poate lucra. Eu am preferat varianta de aluat care se poate lucra cu el imediat.

Cu am procedat?

Am topit mierea, untul si zaharul, pana cand zaharul s-a dizolvat integral. Am lasat amestecul rezultat pana ce s-a racit.

Apoi in functie de ustensilele pe care le aveti la indemana (eu am folosit tava de la aparatul de paine) puneti faina si restul ingredientelor; peste, turnati amestecul racit din unt, miere si zahar si incepeti sa framantati pana ce aluatul capata o consistenta groasa, fiind usor lipicios de maini (in varianta aleasa de mine cu 800 gr faina). 
Aluatul rezultat il puneti intr-o punga, lasand-ul la odihna rece cam jumatate de ora.

Intre timp pregati tava, punand pe ea hartie de copt. Pregatiti-va ustensilele si masa de lucru, aceasta necesitand tapitarea cu faina. Tapitarea necesita repetare, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca. Dupa ce aluatul s-a odihnit, taiati-l in trei, patru bucati (in acest fel veti lucru mai usor cu el). Fiecare bucata de aluat se intinde in foaie groasa de 0.5 cm, iar daca aveti forme speciale (stelute, brazi, flori etc) decupati aluatul dupa gustul ornamental al dumneavoastra sau dupa cerinta membrilor mai mici a familiei. Asezati formele decupate pe tava si introduceti in cuptor, care in prealabil a fost incalzit. Temperatura cuptorului trebuie sa fie de 180 grade, necesitand un timp de coacere de 10 minute.

Turtele dulci rezultate pot fi glazurare cu ciocolata sau cu orice doriti, insa eu am preferat pudrarea cu zahar. 

Noi le servim reci, cu ceai sau lapte, insa pot fi consumate si simple.

Va dorim pofta buna!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi

Argumentul ontologic pentru existența lui Dumnezeu

Schimbările din teamă

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi