Ciulama vegetala cu ciuperci

Cine a zis că mâncarea vegetală (de post) nu are gust? Azi îndrăznesc să vă spun că dacă e făcută aşa cum trebuie, adică cu multă atenţie, mirosul şi gustul mâncării vegetale va cuceri poate şi cele mai pretenţioase persoane care nu agreează ideea de vegetal în alimentaţia de zi cu zi. De curând soţia mea a pregătit o reţetă absolut delicioasă: ciulama. Da dar nu cu pui, nu cu smântână, ci cu ciuperci champinion, aşa să fie în atmosfera celor care sunt vegetarieni sau care ţin post. Pentru a pregăti această reţătă a avut nevoie de ingrediente foarte proaspete, căci la final mirosul şi gustul vor fi la fel de vii, proaspete, îmbietoare, pătrunzătoare... un adevărat ospăţ pentru papilele gustative! Dar care au fost ingredientele necesare? Iată-le:

- 1 kg ciuperci champinion (Ciupercile trebuie doar spălate foarte bine. Nu necesită a fi decojite)

- O ceapa galbenă mare

- Frunze de dafin (3 frunze), cimbru, busuioc, piper, sare (după gustul fiecăruia), o lingură de bulion

Pentru a ajunge la produsul finit, a procedat în felul următor: a tăiat ceapa mărunt şi a călit-o în puţin ulei până ce a devenit aurie. După ce culoarea aurie a cepei i-a făcut cu ochiul, a adăugat frunzele de dafin, cimbrul, busuiocul, piperul şi o lingură de bulion. Ceapa împreună cu mixul de mirodenii şi bulion au fost amestecate bine şi au mai fost lăsate la foc potrivit 2 minute. Apoi a adăudat ciupercile taiate, călindu-se în sosul rezultat de la ingredientele puse anterior. A adăugat apă cât să acopere totul şi a pus la fiert.

Ĩntre timp a amestecat 3 linguri de făină de grâu cu apă, care le-a adăugat când ciupercile au fost fierte. Sarea a fost adăugată la urmă după gust, a lăsat totul la foc mic incă 5-7 minute, a amestecat pentru ca făina să nu facă cocoloaşe.

Recomandarea soţiei: dacă ceea ce rezultă are o consistenţă mai groasă, se mai poate subţia adăugând apă călduţă. Se serveşte cald, cu mămăligă şi cine vrea cu mujdei de usturoi. Vă dorim poftă bună şi nu uitati: îndrăzniţi a găti, chiar dacă mai greşiţi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi