Pateu de casa din soia boabe

Cati dintre noi nu am mancat macar odata pateurile "vegetale" din comert? Toate erau cu soia, masline sau ardei gras sau alte ingrediente puse pe eticheta pentru a atrage clientela. Si stim cat de naturale sunt acestea, de au termen de valabilitate 2 ani. Si cu toate acestea solutii pentru un pateu sanatos exista. Alternativa consta in al face acasa, stiind cum cum se face, aprecierea pentru el creste.
Acest lucru l-am facut de curand. Nevoia de a avea ceva sanatos pentru masa de dimineata m-a indreptat spre aceasta reteta. Documentandu-ma cu privire la ce imi trebuia pentru a o realiza, am purces la cumparaturi, punand deoparte urmatoarele materii prime necesare realizarii pateului de casa:

- 2 cani de soia boabe (canile nu foarte mari)
- 1 ceapa galbena potrivita
- 1 ardei gras (eu am pus unul rosu, nu foarte mare)
- 2 catei de usturoi
- 50 ml ulei masline (nu neaparat, pentru cei care nu au la indemana)
- sare, piper, busuioc (eu am preferat frunze proaspete, dupa gust)
- miezul de la 6-7 nuci
- o lingurita de miere de albine

Cum am procedat? Soia boabe am pus-o la inmuiat de cu seara (important sa stea la inmuiat cam 12 h inainte de a face pateul. Soia absoarbe multa apa, de aceea nu va zgarciti la apa). In momentul cand soia este buna pentru pregatit, se fierbe in apa in care a stat 15 minute. In timp ce fierbe soia aveti timp sa taiati ceapa, ardeiul si usturoiul marunt. Dupa ce soia a fiert, opriti 2 cani cu apa in care a fiert soia. Stoarceti bine soia si raciti boabele sub jet de apa rece. Puneti boabele racite intr-un bol adanct, peste ele uleiul de masline si legumele taiate. Cu un blender (sau robot de bucatarie) pisati totul pana ce devinde o pasta. Adaugati acum mirodeniile, uleiul, mierea si miezul de nuci. Pisati cu blenderul, adaugand din cand in cand si apa oprita de la fiertura, pana cand toata pasta rezultata e usor de intins pe paine. Dupa ce constatati usurinta intinderii pe paine, mai potriviti gustul asa cum va place.

Aceasta reteta se poate pregati in 30 minute (exceptand cele 12 ore de munca a boabelor de soia), poate fi servita rece sau calda, alaturi de legume proaspete sau muraturi. Va doresc pofta buna si nu uitati indrazniti a gati, chiar daca mai gresiti!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Interviurile Performeri România. Profesor Constantin Cucoș. Iulie 2018

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Motivarea resursei umane. Nevoia de recunoaștere

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi

Din nimic a luat nastere Universul?