"Malai", reteta din batrani

Ĩn căutarea unui desert bun, simplu şi tradiţional, soţia mea a găsit în reţetele din proprietatea bunicii unul aparte, nepretenţios, fara fiţe cum se mai spune. Nu e V.I.P-ul deserturilor tradiţionale însă este un desert cu vârstă înaintată în satele din zona Neamţului lui Creangă. Culeasă de la bunicii ei, motivul pentru care a fost readusă la viaţă este şi mai întemeiat: aducerea aminte... amintirile şi gustul copilăriei prind viaţă prin gustul şi mirosul plăcut al unei plăcinte pe cât de simpla, pe atât de unică. Dar pentru a nu zăbovi mult asupra cuvintelor, iată necesarul materiilor prime folosite pentru renaşterea acestei reţete şi paşii de urmat pentru a avea un miros plăcut în casele dumneavoastră:

- 2 căni de făină de porumb se opăresc cu apă clocotită până ce se face un aluat de consistenta unei mămăligi moi
- acesta se lasă să se raceasca
- cât timp se odihneşte aluatul de mălai, se face o maia cu drojdie cât o nucă, se lasă să crească puţin
- între timp se curata o felie mare de dovleac de plăcintă şi se taie cuburi (cam 600 gr fără coajă)
- în aluatul răcit se adauga 1 cană de făină de grâu, 4-5 linguri zahăr sau miere pentru cei care o preferă în locul zahărului, 2-3 linguri de ulei, arome ( vanilie, coajă de lămâie si portocală)
- se toarnă maiaua peste aluat, se amestecă bine şi apoi se adaugă dovleacul tăiat cubuleţe
- se pune în tava unsă cu ulei şi se lasă la cuptor circa 40 de minute
- se serveste rece, pudrată cu zahăr (orice aromă veţi alege – scorţişoară, vanilie -, îi va sta bine cu bostanul)

Durata de realizare a acestei reţete e de circa 60 minute, însă rezultatul constă în plăcerea de a şti că mâncaţi un desert bun şi simplu, plăcut la vedere, miros şi gust. Vă dorim poftă buna si nu uitati: îndrăzniţi a găti, chiar dacă mai greşiţi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Interviurile Performeri România. Profesor Constantin Cucoș. Iulie 2018

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Motivarea resursei umane. Nevoia de recunoaștere

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi

Din nimic a luat nastere Universul?