"Malai", reteta din batrani

Ĩn căutarea unui desert bun, simplu şi tradiţional, soţia mea a găsit în reţetele din proprietatea bunicii unul aparte, nepretenţios, fara fiţe cum se mai spune. Nu e V.I.P-ul deserturilor tradiţionale însă este un desert cu vârstă înaintată în satele din zona Neamţului lui Creangă. Culeasă de la bunicii ei, motivul pentru care a fost readusă la viaţă este şi mai întemeiat: aducerea aminte... amintirile şi gustul copilăriei prind viaţă prin gustul şi mirosul plăcut al unei plăcinte pe cât de simpla, pe atât de unică. Dar pentru a nu zăbovi mult asupra cuvintelor, iată necesarul materiilor prime folosite pentru renaşterea acestei reţete şi paşii de urmat pentru a avea un miros plăcut în casele dumneavoastră:

- 2 căni de făină de porumb se opăresc cu apă clocotită până ce se face un aluat de consistenta unei mămăligi moi
- acesta se lasă să se raceasca
- cât timp se odihneşte aluatul de mălai, se face o maia cu drojdie cât o nucă, se lasă să crească puţin
- între timp se curata o felie mare de dovleac de plăcintă şi se taie cuburi (cam 600 gr fără coajă)
- în aluatul răcit se adauga 1 cană de făină de grâu, 4-5 linguri zahăr sau miere pentru cei care o preferă în locul zahărului, 2-3 linguri de ulei, arome ( vanilie, coajă de lămâie si portocală)
- se toarnă maiaua peste aluat, se amestecă bine şi apoi se adaugă dovleacul tăiat cubuleţe
- se pune în tava unsă cu ulei şi se lasă la cuptor circa 40 de minute
- se serveste rece, pudrată cu zahăr (orice aromă veţi alege – scorţişoară, vanilie -, îi va sta bine cu bostanul)

Durata de realizare a acestei reţete e de circa 60 minute, însă rezultatul constă în plăcerea de a şti că mâncaţi un desert bun şi simplu, plăcut la vedere, miros şi gust. Vă dorim poftă buna si nu uitati: îndrăzniţi a găti, chiar dacă mai greşiţi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Din nimic a luat nastere Universul?

Puţin despre alergare!

Cadoul

Indiferenţa doare