Romanii intre Sfintii 40 de Mucenici si Bachus

Astăzi, 9 martie creştinii ortodocsi şi creştinii greco-catolici prăznuiesc memoria celor 40 de sfinţi mucenici din Sevastia, cetate din ţinutul Armeniei. Povestea acestor curajoşi ostaşi romani, cu credinţa în Iisus Hristos, care au acceptat martiriul în Numele Lui are un înteles ce descoperă frumuseştea trăirii creştine în timpurile de criză. Ĩn acele timpuri, ostaşii aceştia care sunt cinstiţi astăzi nu au făcut compromisuri în trăirea credinţei. Ĩn ciuda ameninţării cu chinul temniţei, cu frigul nopţii şi cu sederea în apa îngheţată aceştia nu au renuţat să fie bărbaţi şi în credinţă. Doar unul din ei a cedat, a ieşit din apa îngheţată, însă locul i-a fost luat de unul dintre soldaţii de pază, fiind convins de tăria celor ce suportau în credinţă chiar şi moartea.
Amenintarea cu privarea de libertate pentru aceştia nu a însemnat şi aplecarea către compromis, către renunţarea la principiul trăirii în dreptatea credinţei pentru Hristos, aşa cum El a trăit, lasând astfel un exemplu viu de vieţuire.
Din nefericire, ca multe alte sărbători la români şi aceasta e împletită cu obiceiuri ce nu au nimic în comun cu creştinismul şi nici cu înţelesul actului martiriului acceptat cu credinţă de sfinţii pe care unii creştini de azi îi cinstesc.
Pe de o parte se cinsteşte curajul şi credinţa lor, pe de altă parte cele 40 de pahare cu vin care trebuie băute de “creştini” dau cinste nu memoriei sfinţilor, ci unei zeităşi păgâne care încuraja beţia, bucuria debordantă şi desfrâul moral. Ĩn cinstea lui Bachus, vechii greci ridicau cupe de vin în faţa statuii care îl închipuia, pentru a mulţumi în acest fel zeului care îi “binecuvânta” pe oameni cu atâtea “daruri “.
Nu ştiu dacă comparaţia este forţată, dar realitatea de azi arată că cinstea nu este dată unei sărbători creştine şi înţelesului ei, ci beţiei, desfrâului, bucuriei care nu descoperă chipului bucuriei creştine în Iisus Hristos. Cazuri asemănătoare nu sunt legate doar de sărbătoarea de azi. Cunoaştem că la anumite sărbători oamenii se înghesuie ca la bazar pentru a pune măna pe un fir de salcie sau o creangă de tei, pentru a umple cu lăcomie zeci de bidoane de aghiazmă… se împing, se ocărăsc între ei, se înjură în curţile bisericilor uitând cu totul de cele sfinte şi pentru ce se află acolo… Exemplele acestea, sunt urmate apoi de petrecerei, pentru că nu, doar aşa trebuie să petreacă românul, altfel nu ar fi plinitor de tradiţie şi român totodată…
Ĩn urma acestora constatate, îmi pun întrebările fireşti: Oare uneori lipsa libertăţii, face din creştinul care conştientizează că are o moştenire religioasă, un om mai duhovnicesc, mai plinător de cuvânt şi mai atent la faptele care le face? Oare libertatea îl face pe acesta să păcătuiască mai mult? Ĩi este mai de folos credinciosului libertatea sau lipsa ei?
Ce să răspund? Sfinţii martiri, fie că sunt de ieri sau contemporani cu noi, au ales lipsa libertăţii pe pământ, acceptând chinul care uneori aducea inevitabila moarte a lor. Au ales lipsa libertăţii pe pământ, pentru a căpăta libertatea în cer. Doar că ei s-au raportat şi au înţeles altfel libertatea şi cum trebuie să îi slujească acesteia, pentru a fi liberi cu adevărat.
Pentru cei care aleg altă cale, batjocura nu încetează să iasă din gura celor ce închină cupa zeului desfrânat. Pentru descoperea foarte bine această realitate, atunci când a cuvântat următoarele: “Ajunge, în adevăr, că în trecut aţi făcut voia Neamurilor şi aţi trăit în desfrînari, în pofte, în beţii, în ospeţe, în chefuri şi în slujiri idolşti neîngăduite. De aceea se miră ei ca nu alergaţi iîpreună cu ei la acelaşi potop de desfrîu şi vă batjocoresc" (1 Petru 4:3-4).
De aceea, dacă cinstiţi memoria faptelor sfinţilor de ieri sau de azi, nu cinstiţi în beţii, în lucrurile care nu sunt ale creştinismului, ci cu faptele frumoase ale Ĩnvăţătorului să se îmbrace omul care se numeşte creştin şi urmaş a lui Hristos Iisus. Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!