Bucuria binelui...


foto: doxologia.ro
În ce măsură mai putem vedea în jurul nostru un bine absolut, lipsit de orice urmă a egoismului? 

Nu voi putea răspunde la această întrebare cuprinzând întreaga imagine de ansamblu, însă cel puţin prin prisma exemplului meu pot răspunde.

Nu de puţine ori sunt pus în situaţia de a dărui ceva cuiva. Indiferent de ce dau şi de valoarea dată, îmi zic că i-am dat celui ce nu are, celui lipsit. Bucuria de a dărui pe moment e lipsită de “bucuria egoismului”, însă odată ce episodul dăruirii îmi apare în minte, chiar şi la câţiva paşi după ce m-am îndepărtat de beneficiarul darului, bucuria pentru celălalt, lipsită de egoism, se transformă într-o bucurie pentru mine, căci îmi zic: “uite ce bine mă simt că am dăruit…”

 Nu judec această faptă sau această simţire, însă vreau să scot în evidenţă că eu ca om nu pot face cu adevărat un gest de dăruire, din iubire sinceră pentru celălalt, pentru că imediat iubirea conştientă sau nu pentru starea mea de bine mă cuprinde... 

Binele meu e condiţionat şi legat de binele celuilalt. Însă nu aceasta este iubirea şi dăruirea totală. Iubirea şi dăruirea totală presupune despărţirea totală de noi, pentru ca celălalt să se bucure deplin de ceea ce dăruim. Pentru a se bucură deplin, darul nostru trebuie să fie deplin, chiar dacă dăruim puţin sau din puţinul nostru.

Astăzi omul, nu mai este un binefăcător deplin, lipsit de egoism, căci binefacerile noastre de cele mai multe ori le facem şi pentru noi, dacă nu, numai pentru noi… Exemplul suprem de binefăcător este Iisus Hristos şi moartea Sa pe cruce; este realitatea care ne arată cum să dăruim, care ne mai oferă o perspectivă pentru a ajunge acolo, la iubirea curată, neamestecată cu iubirea pentru sine! Această realitate nu este imposibilă!

Dacă gestul suprem a fost făcut în chip necondiţionat, pe cruce, atunci un simplu gest de a dărui un lucru nesemnificativ, este mai greu de realizat?
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi