Ata rosie


Nu de puţine ori când am ieşit cu fiul cel mic la plimbare, am fost sfătuit şi "mustrat cu blândeţe" de doamnele din vecinătăţile apropiate, mai ales de cele ajunse la o anumită etate,  cu privire la faptul că nu i-am pus pruncului la mânuţă un fir de aţă roşie, aţă care ar avea rolul să păzească copilul de deochi, de rele şi de alte asemenea necazuri...

Obiceiul acesta îl ştim probabil de foarte mult timp, este înrădăcinat şi greu de scos din mintea oamenilor, însă ceea ce mă miră constă în faptul că oamenii care îl practică, îl şi recomandă cu atâta tărie, neştiind probabil că de fapt recomandă o superstiţie naivă, îl locul adevărurilor de credinţă la care aderă cel puţin cu numele.

Răspunsul meu dat sfătuitoarelor mele la aceste "sfaturi binevoitoare" este următorul: Este aţa oare mai puternică decât Dumnezeu, fie ea şi roşie? 

Şi mai departe întreb: dar de ce să nu pun în locul atei roşii, una albastră, sau una galbenă? Care este motivul pentru care aţa nu este albă şi este roşie?

Răspunsul: pentru că aşa"este bine", aşa este moştenit din popor. Foare bine zis şi eu, intenţia dumnealor nu este rea şi anume aşa cred doamnele că îmi pot proteja copilul, însă ca unul care crede în Dumnezeu, le răspund unor doamne care cred la rândul lor în Dumnezeu: dacă aveţi credinţă în El, atunci pentru ce alege-ţi aţa în locul puterii lui Dumnezeu? 

Din nefericire s-a lăsat liniştea... 

"Răspunsul neputinţei noastre sunte superstiţiile în care credem." Marius Torok
...

Ioan VasilescuComentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi