BOR si Catedrala Mantuirii Neamului


Biserica Ortodoxă Română (BOR), se încăpăţânează să înfrunte criza prin ridicarea de lăcaşuri de închinare, continuarea celor care au fost începute şi începerea altor proiecte noi.

Printre proiectele noi se evidenţiază poate cel mai important proiect al BOR din ultimile două decenii: construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Costurile de început a construcţiei după estimările specialiştilor ajung undeva la suma de 400 milioane euro. Însă cum prea bine se ştie, în România costul de început este unul, iar cel final este altul.

Totuşi nu am să aduc în discuţie costurile proiectului, ci altceva vreau să evidenţiez în cele ce urmează. Este cu adevărat justificat acest proiect, cel puţin acum în această perioada de criză? Din punctul de vedere al BOR este justificat proiectul.

Reprezentanţii BOR susţin că începerea şi finalizarea acestui proiect, printre alte avantajae şi beneficii care le-ar avea pentru ortodoxia română s-ar evidenţia şi unul ce are legătură cu criza şi anume faptul că românii pot înfrunta criza şi trece mai uşor pe lângă ea dacă se întăresc în solidaritate, în trăirea şi întărirea vieţii spirituale şi prin cooperarea dintre credincioşi.

Nimic rău în aceste situaţii şi din această perspectivă a colaborării şi trăirii vieţii spirituale în spiritul învăţăturii creştine, a comunităţii de credincioşi care se roagă pentru binele comun şi se ajută reciproc, susţin cel puţin  ca idee proiectul acestei catedrale.

Ceea ce mă intrigă este poziţia care o adopta Patriarhia Română faţă de situaţia economică a ţării şi anume: "Considerăm înşelătoare opinia conform căreia trebuie făcute economii, inclusiv prin sistarea lucrărilor la lăcaşurile de cult aflate în construcţie, deoarece prin edificarea unui lăcaş de cult se întăreşte solidaritatea şi cooperarea dintre credincioşi, inclusiv întărirea vieţii spirituale, care permite oamenilor să depăşească orice fel de criză, fără să se autodemoleze, ajungând la deznădejde sau la dezumanizare", potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române. 

Când am citit acest comunicat, părerea mea a fost că BOR prin reprezentanţii ei nu înţelege cu adevărat situaţia economică a ţării, a enoriaşilor şi credincioşilor pe care îi reprezintă şi păstoreşte, a problemelor care îi caracterizează şi apasă din punct de vedere fizic, psihic, financiar, material şi social. Toate aceste probleme sunt ale lor, ale credincioşilor şi nu sunt puţine, mai ales că politicienii ce guvernează ţara îi apasă şi mai greu prin măsurile drastice pe care le aplică populaţiei în general.

Cred că poziţia BOR, în situaţia de faţă şi raportarea ei la nevoile imediate ale populaţiei trebuia să fie cu totul alta. Eventual, putea să adopte o altă atitudine faţă de clasa politică şi faţă de politicile luate de guvernare. Biserica în astfel de situaţii (e punctul de vedere care îl împărtăşesc) nu ar trebui să se ascundă, să tacă, să fie amorţită, ci ar trebui să sfătuiască şi să îndrume chiar şi pe politicieni. Din nefericire nu a făcut-o şi nu o face, iar această tăcere mi se pare suspectă.

Până acum, doar Biserica Catolică şi cea Baptistă au luat poziţii publice cu privire la ce face guvernarea şi ce are să se întâmple dacă se aplică măsurile de austeritate pe seama celor şi aşa încercaţi de sărăcie, boală şi neajunsuri. Nu e deajuns. Mai multe biserici ar trebui să sfătuiască şi să vorbească cu mult curaj, tocmai pentru a nu fi părtaşe la această problema care ingenunchiaza ţară, pentru a nu fi părtaşe la instalarea noilor politici şi politicieni care promovează conştient sau nu, elemente de conducere dictatorială.

Acest lucru nu înseamnă că Biserica se va implica politic, însă social o poate face prin ceea ce reprezintă ea; şi revenind la ceea ce nu a făcut BOR - însă face prin viziunea ei ceea ce nu trebuie făcut acum în timp de criză - pot spune că imaginea ei va fi într-un fel sau altul şifonată. Sondajele făcute pe internet la iniţiativa unor site-uri (ex. realitatea.net) relevă faptul că respondenţii, într-un număr foarte mare nu împărtăşesc, deocamdată, ideea construirii acestei catedrale.

Slavă Domnului, lăcaşuri de cult sunt foarte multe, care cred că răspund nevoii de închinare a credincioşilor. Dacă BOR vroia să sprijine cu altceva ortodoxia şi nu numai, ci şi această perioada de criză, cred că ar fi fost şi ar fi mult mai potrivit pentru aceste timpuri să vină cu alte viziuni şi alte ideei, cum ar fi construirea de spitale în care serviciile medicale să fie de o calitate înalta şi accesibile oricui, indiferent de statut. În acest fel s-ar crea şi locuri de muncă şi ar opera altfel asupra bolii fizice a celor pe care îi păstoresc... şi prin operarea asupra fizicului s-ar putea vindeca sau ameliora şi bolile sufletului, dând în cele din urmă şi liniştea de care are nevoie bolnavul. În acelaşi timp ar da dovadă de o smerenie sănătoasă şi nu de contrariu.

BOR dacă ar vrea să întărească spiritul turmei care o păstoreşte, ar putea construi pe lângă biserici şi grădiniţe, şcoli şi de ce nu şi cabinete de consiliere... Omul, pe lângă rugăciune mai are nevoie şi de educare. Educarea doar în sens teologic, nu îl face pe om mai competent într-o lume tot mai tehnologizată, îndreptată tot mai mult spre specializare...

Omul mai are nevoie şi de îndrumarea ancorată în realitate, venită din partea unor consilieri pregătiţi să dea un sfat bun, nu doar de canoane prin care omul este învăţat să facă 100 de mătănii, în loc să fie învăţat cum să caute undiţa şi să prindă peşti...

BOR nu are nevoie acum de o pată neagră asemenea clasei politice care cheltuie fără să ţină cont de nevoile electoratului şi de ce zice el, ci are nevoie să urmeze Cuvântul care ne zice tuturor - inclusiv fetelor bisericeşti- să ne smerim, nu să ne înălţăm.

Recomandare

Sfanta Evanghelie dupa Ioan
Cap 4, versetele 1-26

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Cine suntem și ce facem noi cu adevărat?

Supa de rosii cu legume

Puţin despre alergare!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi