Altar de inchinare, crasma din coltul straziiAltarul de închinare a multor oameni a devenit "masă sfânta a crâşmei". Dimineaţă rugăciune, seară rugăciune şi uneori închinarea la asfalt...

"Împărtăşirea" cu paharul şi "mărturisirea" vorbelor de duh, stau la loc de cinste în sufletele şi minţile acelora care aleg să-şi petreacă timpul şi să-şi cheltuie veniturile pe nimicuri !!!

Aşa e şi cu cei mai tineri: în zilele de sărbătoare (Crăciunul, Paştele etc.), locul de "închinare" al generaţiei tinere devine clubul, discoteca, barurile, terasele sau străzile, locuri în care "cucernicia" şi "duhovnicescul" are iz de fum, sete de alcool, dorinţă de drog , dorinţă de sex ieftin  şi ocazional, dansatori dezbrăcaţi şi "mesaje spirituale" amestecate cu limbaj trivial şi cu foarte mult zgomot care se vrea a se numi muzică.

Oare aşa se închină omul azi? 

Nu toţi aleg acest mod de "slujire", însă chiar şi acolo unde locul de închinare este special creat pentru acest fapt, alte realităţi moderne îndepărtează cugetul şi inima de la rugăciune şi Cuvânt: telefoanele pe care le folosim în timpul slujbei, discuţiile lungi ce nu au legătură cu conţinutul liturghiei, comerţul din curţile şi interiorul lăcaşurilor de cult, chiar în zilele de sărbătoare etc...

Nu îmi permit să dau o judecată de valoare asupra acestor semeni şi nici nu pot crede că lucrurile vor fi aşa cum le gândesc, ideale, cu toate că le doresc, însă îmi este teamă că, dacă acest neam nu se va trezi la timp, va decade moral aşa cum nu a făcut-o niciodată. Iar nimicnicia acestui popor va veni tocmai din gândurile şi alegerile lui, care în final, îi va aduce în general amorţirea, încetinirea şi moartea spirituală.

Nu că alte popoare ar fi mai breze, dar noi parcă prea am ales să aducem molozul în faţă, în loc să aducem exemplele frumoase şi parcă prea mult  am ales să ne batem joc de noi!

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi