Ziua de 25 Decembrie


E adevărat faptul că Moș Crăciun, cel pe care îl cunoaștem azi e un produs, e un brand pe care marketing-ul îl exploatează foarte bine, atunci când vine vorba de vânzări. (a se vedea ce are de spus Coca Cola în acest sens)

Dincolo de acest brand, figura simbolică a moșului nu face altceva decât să reprezinte imaginea Tatălui ceresc, care din dragostea Lui dă tuturor... Totuși, desprinzându-mă de această simbolistică religioasă ( cât este de adevărat sau fals Moșul?) bucuria pe care o produce această sărbătoare este imensă pentru copii și nu numai.

Însă adevăratul sens a sărbătorii Crăciunului, pe care creștinătatea l-a uitat cu știință sau nu, constă în faptul că la venirea Crăciunului noi sărbătorim Nașterea Mântuitorului, în chipul Pruncului Iisus... Acesta este sensul adevărat al Crăciunului și nu altul!

Mai nou, pentru că așa a "impus" marketing-ul, și unele țări musulmane sau asiatice (necreștine) așteaptă Crăciunul, bradul și tot ce înseamnă ornamentele de sărbătoare... dar oare să însemne mai mult decât atât pentru aceste țări? Nu, este doar o conformare forțată - conștientă sau nu, din credință sau nu - la imaginea Crăciunului și a Moșului pe care cu forța marketing-ului occidental încearcă să o globalizeze...

Revenind însă la adevăratul sens al Crăciunului, nașterea Domnului Iisus, nu știm cu precizie nici măcar data când S-a născut. Nu de foarte mult timp, unii astronomi australieni au cartografiat apariţia „Stelei magilor“, despre care Biblia spune că i-a condus pe cei trei magi până în Betleem, la locul naşterii lui Hristos. Cu ajutorul unui software complex, astronomul Dave Reneke a cartografiat poziţia exactă a tuturor corpurilor cereşti pentru a alcătui harta nocturnă a cerului, aşa cum a apărut ea în realitate, în urmă cu peste 2.000 de ani. Rezultatul potrivit cercetătorilor a fost următorul: Steaua a apărut deasupra Betleemului în urmă cu două milenii, pe data de 17 iunie, nu pe 25 decembrie, zi în care lumea creştină celebrează Crăciunul.

Tot specialiștii susțin că evenimentul ce ar fi anunțat această naștere ar fi fost cel mai probabil, o aliniere spectaculoasă a planetelor Venus şi Jupiter, care s-au apropiat atât de mult, încât au început să strălucească împreună, deodată. Totuși, acești cercetători nu vor să defăimeze religia sau sărbătorile ei, cu atât mai mult ei vor să vină în sprijinul religiei având în vedere că un corp strălucitor a luminat cerul deasupra Orientului exact în perioada descrisă de textele religioase.

Dincolo de aceste teorii dar și de ceea ce susține religia ori tradiția noi nu avem o dată concretă a nașterii lui Iisus. Însă, nu cred că acest detaliu e neapărat și cel mai important. Data de 25 decembrie este o dată aleasă de Biserică (pentru a înlocui o sărbătoarea păgână sărbătorită tot pe 25 decembrie - Ziua Soarelui, astfel încât aceștia să vină cu mai multă ușurință la creștinims - practic a fost un compromis). Ceea ce contează cel mai mult, constă în faptul că în această zi mai toată creștinătatea se unește pentru a sărbători nașterea Celui ce a murit pentru noi, pentru păcatele noastre, pentru a ne împacă cu Dumnezeu, pentru a ne da speranța mântuirii și a bucuriei că putem fi alături de Dumnezeu în Cer.

Dincolo de ziua de 25 decembrie, contează mai mult faptul că prin actul pe care L-a săvârșit Dumnezeu Tatăl, și anume acela prin care a lăsat pe Fiul să moară pentru noi, noi putem descoperi dragostea imensă a Lui Dumnezeu și lecția de a ne dărui celorlalți chiar dacă prin această dăruire avem posibilitatea să renunțăm la ceva drag nouă.

Nașterea lui Dumnezeu este fenomenul universal, adresat întregului Univers ca mărturie vie a lui Dumnezeu pentru om și nu numai. Este linia de legătură dintre mine și aproape, dintre mine și Dumnezeu. Noi nu trebuie să ne smintim sau să ne împiedicăm de detalii atunci când unul respectă Nașterea Domnului, dar nu neapărat în ziua de 25 decembrie.

Nașterea este universală, nașterea este o pildă veșnică, este un dar… timpul în care S-a născut Iisus era unul în locul în care S-a născut și altul în alt colț al lumii. Acesta este un detaliu, dar cum am spus mai sus nu trebuie să ne smintim din cauza detaliilor, ci trebuie să căutăm ceea ce este mai important pentru sufletul nostru.
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!