O vorba din batrani cu privire la destin


Exista o vorba din batrani cu privire la destin care spune urmatoarele : "Ceea ce-ti este scris dinainte in ceruri, aia implineste Dumnezeu"...

Se sesizeaza inca de la inceput ideea de predestinare in aceste vorbe. Totusi, de ce oamenii cred in predestinare si cu atat mai mult de ce crestinii pun pe seama lui Dumnezeu intamplarile din viata lor?

Pot da un raspuns simplu: din comoditate si din lipsa de responsabilitate asupra propriilor vieti, asupra propriilor alegeri si asupra lipsei viziunii asupra efectelor cauzate de o alegere facuta intr-un anume timp.

Fara sa vrem, dam vina pe Dumnezeu pentru ceea ce se intampla in viata noastra: uite ce mi se intampla; ce viata am; ce mi-a dat Dumnezeu etc. Nu neg ideea de predestinare in viata unor oameni mari sau mici care au trait, dar nu in sensul general pe care lumea il accepta, adica ca predestinarea ar fi in acceptiunea generala valabila pentru fiecare individ in parte.

Da, Dumnezeu poate stabili in Intelepciunea Sa inca dinainte destinul unui om, a unei comunitati ori a unui neam, dar nu pentru toti. Poporul evreu a fost ales sa fie candela si lumina lumii, insa refuzand pe Dumnezeu, candela si lumina au devenit Neamurile. Dar credeti ca, daca acest popor care mai exista si astazi, primea cu placere credinta si adevarul Sau in timpul marturisirii lui Iisus, nu mai ramanea si astazi poporul ales, candela si lumina lumii? Eu cred ca da!

Insa Iisus spune ca pomul rau va face intodeauna poame rele, iar pomul bun va face intodeauna poame bune si pomul rau nu are cum sa faca poame bune si invers. Asta nu inseamna ca El a creditat si intarit prin aceste cuvinte idee de predestinare asupra celor ce sunt buni sau rai. Adica ca omul bun si rau nu se pot schimba in decursul vietii. Nu! Din contra, El nu se contrazice, ci fiind Dumnezeu stie ca doar cel care vrea sa ramana cu adevarat rau nu va face niciodata roade bune.

El a chemat la pocainta pe cei care au nevoie, pe cei bolnavi spiritual, deci prin chemarea Lui a stiut pe cine cheama sa faca roade bune: pe cei rai, pe cei pacatosi! Daca El a crezut ca cei rai pot face roade bune si exemplu putem lua la inaintasii nostri sfinti dar nu numai, atunci a stiut ca omul are si libertatea si capacitatea de a face bine, deci roade bune! Astfel pomul rau a inceput sa faca roade bune! Din acest punct in care omul poate alege ce sa faca in viata lui si cu viata lui, ideea de predestinare nu mai exista.

Sa nu incercam sa-L invinovatim sau sa-L incarcam pe Dumnezeu cu ceea ce nu face. Sa incercam sa gandim mai adanc, sa simtim mai mult spiritual si sa vedem ce facem si ce alegem noi in vietile noastre, pentru a vizualiza atat cat putem efectele alegerilor noastre.

Noi suntem responsabil atunci cand din vina noastra sufera cineva sau fericim pe cineva! Noi suntem responsabili atunci cand omoram, batem sau jefuim pe cineva. Nu ne nastem ucigasi, hoti, mincinosi, sfinti, doctori sau muncitori. Ne nastem intr-un context, insa din acel context putem face alegeri atunci cand suntem constienti de noi.

Alegerile noastre devin caile noastre care ne implinesc "destinul" nostru. In acest sens inteleg eu ideea de destin.

Nu cred ca Cineva a scris pe o foaie cursul vietii mele, nu cred ca sunt programat sa fac ceea ce fac acum in viata. Eu cred in alegeri care construiesc sau distrug viata unui om! Dumnezeu nu este un talhar de vieti, este un datator de vieti!

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi