Convertirea in copil


Adultul a uitat sa fie copil si uitarea timpului in care traia ii aduce prejudicii pe termen lung, in toate planurile. De aceea convertirea in copil este remediul pentru o sanatate de lunga durata... 

Un copil se mira de toate, de el, de Dumnezeu, de natura, de om, de cuvinte... se mira in el, in Dumnezeu, in tot ce misca... 

Pentru copil totul pare altfel: mai simplu, mai bogat, mai frumos, mai plin de bine, mai colorat, mai senin, mai profund, mai roditor de altceva... si mirandu-se in toate acestea, copilul are cunoastere! 

Copilul iarta repede, zambeste imediat, in ciuda necazului care il face altul! Copilul are o minunata capacitate de a se adapta lumii altfel decat o face un matur: el este capabil sa uite imediat un rau, mai ales la varsta frageda si sa zambeasca din plinatatea lui celui ce i-a facut rau! 

Cand copilul se va converti in adult, va pierde farmecul mirarii si al acestei adaptari "tainice" si va uita sa caute o alta cunoastere, mai profunda si hranitoare - trairea interioara a copiilor! 

De accea, atunci cand creste, revenirea la memoria copilariei e vitala pentru sanatatea adultului! Omul adolescent si omul adult isi pierde nevinovatita, inocenta specifica varstei copilariei! Omul adult, in plinatatea sa, impovarat de grijile lumii, uita ceea ce da farmec copilariei: mirarea si trairea sincera! 

Acest motor, pune in miscare pe om sa caute, chiar bajbaind de o face, el cauta...! Fara mirare, omul se complace cu viata lui plina de griji, si da mai multa atentie lucrurilor de aici, nu raspunsurilor care sunt dincolo de mirare! Omul are nevoie de mirare, de aceasta convertire, altfel nu va mai putea fi pe deplin om!

"Copilaria este inima tuturor varstelor." Lucian Blaga

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi