Masura cu care masuram


Despre Dumnezeu cred, ca priveste cu multa ingaduita si dragoste asupra omului care recunoaste propria limita, propriul pacat. Nu pot spune acelasi lucru despre omul plin de sine, cu o imagine buna despre el, care cu multa fala si cu mult fariseism marturiseste despre sine ca este drept, credincios si implinitor al unei invataturi sau legi.


Si mai mult, cred ca cerul este plin de pacatosi, care L-au iubit pe El mai presus de ei, indiferent in ce timp L-au iubit, cat L-au iubit si in ce forma L-au iubit.

Asta nu inseamna ca eu cred ca trebuie sa fiu un pacatos, facand pacatul liber si contient, cu intentia de a face prin el un rau anume, dar cred ca omul nu poate fi altfel decat este, adica om supus multor limite, cel putin in acest plan spiritual.

Poate invata sa fie mai stapanit, mai intelept, dar niciodata nu poate deveni prin sine un om mai sfant mai drept! Omul devine sfant in cer prin voia lui Dumnezeu! Pe pamant invata sa ajunga la sfintenie...

In cer, langa Dumnezeu si prin Dumnezeu, pacatosul devine sfant, asemeni sfintilor care-l lauda pe El! Nimeni nu poate face din om sfant, decat numai Dumnezeu! La fel cum nimeni nu ar trebui sa zica despre sine ca este mai bun si mai drept sau mai intelept in raport cu altul, caci masura noastra cu care ne judecam si cu care judecam este inca din inceput gresita.

Daca luam un alt reper, afara de semenul nostru, adica pe Dumnezeu, pe Iisus, atunci ce suntem noi? Este bine si sanatos sa avem despre noi o masura dreapta cu care sa ne masuram asa cum trebuie masurat interiorul nostru si asa cum este el, si la fel de sanatos este sa masuram pe semenul nostru cu masura care ne-o da Invatatorul invatatorilor: Iuda a vandut pe Iisus, dar Iisus l-a numit pe Iuda prietenul Lui, chiar cand acesta vindea pe Iisus celor care L-au omorat!

In aceste din urma cuvinte, vad o intelepciune aparte, dincolo de ceea ce este profan. Si tocmai natura acestor cuvinte ma face sa inteleg cu ce masura trebuie ca noi sa ne raportam la sine si la semeni.

Daca Iisus pe pamant nu S-a facut judecatorul Diavolului, de ce as fi eu judecatorul omului de langa mine?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi