Ma fac frate cu dracul...


S-a auzit des in popor zicand urmatoarea vorba: “Ma fac frate cu dracul pana trec puntea...” 

Ce este mai curios si de neînteles sta in faptul ca aceste cuvinte ies din gura crestinilor. Da, din gura noastra, a celor multi care ne credem superiori intr-un fel anume...

In acest context apare intrebarea legitima: Cum oare, un crestin care sustine cu atata tarie ca este crestin si urmas in invataura lui Hristos, sa afirme cu atata usurinta, naivitate si inconstienta ca se face frate cu dracu’ iar apoi dupa ce a trecut puntea se face iarasi frate cu Dumnezeu?

Din inceputul acestei afirmatii, crestinul care cuvanta astfel, nu numai ca se face frate cu dracul, dar cu Dumnezeu nu se mai face frate, ci ramane cu dracul pana atunci cand voieste el… caci a te face frate cu dracul, doar in cuvant si chiar pentru un timp scurt, nu inseamna nimic mai mult decat sa-ti dai sufletul lui, exact cum un turist se lasa in grija ghidului...

Caci ce altceva poate sa insemne “ma fac frate cu dracul pana trec…”? Nu oare aceasta – omul alege ca ghid si protector pe dracul in locul lui Dumnezeu! Poate se va spune ca aceasta ramane doar la nivelul de cuvant, dar oare chiar asa este? Oare cel ce spune asa nu se minte? A afirma cu atata usurinta ca te faci frate cu dracu’, nu te pune chiar si la nivel de cuvant impotriva lui Dumnezeu, impotriva a ceea ce El spune ca “nimic nu se poate face decat prin Mine”!?

Si oare aceasta cuvantare nu este o amagire naiva a celui ce o infaptuieste? Oare diavolul are grija de om sau ii pasa de om atat de mult incat sa il ajute pana la capat? Oare tu care esti crestin, stii ce ai zis prin aceste cuvinte? Iti dai seama de gravitatea lor? Constientizezi ca zicand asa, nu numai ca ai negat credinta ta intr-un Dumnezeu care S-a jertfit pentru omenire, dar ai negat chiar pe Dumnezeu care este Iubire, si care poate cu atat mai mult sa aiba grija de tine decat are diavolul? Oare cine S-a jertfit in timp: diavolul cu care te faci frate pana ce treci puntea, ori Hristos Iisus care a stat pe lemnul crucii, a suportat greutatea ei sub toate umilintele posibile care au venit din partea oamenilor?

Oare acele porniri ale oamenilor indreptate asupra Lui, ce esenta aveau, cum sunt ele caracterizate, cum s-au manifestat si sub ce forma? Oare este diavolul mai puternic decat Dumnezeu, el care este creatie sau Dumnezeu este mai puternic, El care este Creator? Diavolul este iubire sau Dumnezeu este iubire?

Tu care esti crestin si stii ca invatatura spune ca Hristos ne-a numit frati si prieteni ai Lui, nu trebuie oare tu sa chibzuiesti mai bine inainte de a zice ca te faci frate cu dracu’ pana treci puntea? Nu gasesti oare ca zicand asa, uneori doar in cuvant esti periculos de aproape de el, de tatal minciunii? Iar daca ajungi de la stadiul cuvintelor la cel al faptelor, nu ai facut prin alegerea ta aceasta: Hristos iti ofera fratia si prietenia Lui, dar tu nu o alegi; in schimb, diavolul nu iti ofera fratia si prietenia lui, iti ofera iluziile pe care tu le alegi!

Unde te aflii crestine, unde ma aflu eu? Cum este invatatura si lumea diavolului, si cum este cea a lui Hristos?

Hristos ne spune ca doar daca suntem cu gandul undeva, am si obtinut acel ceva! Asadar, daca ceea ce am cuvantat prinde viata, ce facem in momentul, cand doar si teoretic suntem frati cu dracul?

"Cuvintele nu sunt un joc de artificii, ele sunt arme care pot ucide sau inalta." Gabriel Tepelea

Ioan Vasilescu


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!