Judecata lui Dumnezeu nu e judecata noastra


Cum poate decide cineva si sa judece dupa puterea sa, ca un alt individ este necredincios?

Dupa forma religiozitatii care nu o afiseaza si nu o exprima in context? Asta defineste un om necredincios?

Ori cine este credincios, cel care afiseaza in context forma credintei la care a aderat? Asta defineste un credincios?

Noi, nu putem cunoaste si nici nu putem sti ceea ce este in inima, gandul si sufletulul omului. Putem doar intui, banui, imagina sau ghici...  doar Unul Dumnezeu este Cel ce stie pe cel ce face sau nu face voia Lui... noi putem judeca, spune din punctul nostru de vedere si al credintei la care am aderat ce e conform credintei noastre, bun ori mai putin bun, adevarat ori mai putin adevarat, drept ori mai putin drept, dar din punctul de vedere al lui Dumnezeu, cine poate sa spuna ce e bun, adevarat si drept?

Daca spunem si facem conform firii Lui, atunci putem fi ai Lui, dar daca facem impotriva firii Lui, care este Dragoste, atunci ai cui suntem, ai Dragostei sau a contrariului ei?

Nu noi suntem in masura sa judecam! Aceasta putere o are doar Logosul... Nu noi suntem in masura sa cercetam! Aceasta putere o are doar Duhul Sfant… Nu noi suntem masura adevarului, si nu noi exprimam tot adevarul! Adevarul Insusi este masura adevarului si Singurul care exprima tot Adevarul! 

Caci "Duhul toate le cercetează, chiar şi adâncurile lui Dumnezeu... cine dintre oameni ştie ale omului, decât duhul omului, care este în el? Aşa şi cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decât Duhul lui Dumnezeu." 1 Corinteni 2.10,11

Acum, daca ne referim la cele ce se vad ca nu sunt in conformitate cu viata morala, putem exprima anumite pareri: acela fura, celalalt minte, altul ucide etc., dar acestea sunt fapte concrete, observabile, care au un efect imediat sau intarziat asupra unui context, asupra unor indivizi!

Cand vine insa vorba de sentimentul religios - traire care face conexiunea dintre intimitatea individului si Divinitate - lucrurile nu mai pot fi observate doar prin filtrul ratiunii noastre! Nu avem puterea de a evolua simtamantul religios al unui om dupa criteriile noastre, caci acesta apartine cu sfintenie individului ce traieste religios intr-un mod afisat sau nu!

De aceea, este gresit sa dam nastere unor judecati de valoare atat timp cat nu stim ce simte cineva si ce legatura are cu Divinitatea insul in cauza. Si chiar daca am sti, trebuie sa nu uitam atunci cand suntem tentati sa emitem pareri, ca Dumnezeu are puterea de a se manifesta si revela cum doreste si daca El doreste sa se manifeste, se manifesta in felul Sau, nu in felul gandit si trasat de om.

Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Poveste. Și asta va trece!

Viaţa, un adevărat laborator de situaţii în care te adaptezi