Despre pocăință


Mi-ar plăcea să fiu numit pocăit, doar dacă în adevăr aș ajunge la starea de pocăință pe care creștinismul o definește... ( metanóia s. f. (Grecism) 1. Schimbare de sentimente; remușcare, regret, căință. 2. ( Bis. ) Schimbare a spiritului, înnoirea minții, orientarea fundamentală a vieții, prin care se ajunge până la îndumnezeire. – Din gr. metanoia. ) 

Nu mi-aș dori o pocăință falsă, zugrăvită, fardată, o pocăință strigată la fiecare colț de stradă sau la amvon, o pocăință doar cu numele, ci o metanóia profundă, adâncă, plină de smerenie care operează locul tumorii aflat în minte, în inimă, care operează alegerile și pornirile ce înfrânează creșterea spirituală în Dumnezeu! 

Mi-aș dori acest bisturiu spiritual care are puterea să curețe, dar nu mi-aș dori bisturiul acesta dacă este lipsit de mâna Celui ce poate curăța totul... 

Pocăînța nu este o rușine și nicio laudă, este o trăire adâncă, curată, smerită pentru (pe) Calea care duce la Adevăr și care dă Viață - Hristos! 

Cel ce zice despre pocăință că este o cale de urmat pentru cei înapoiați, tradiționali, aerieni, religioși sau fanatici, nu cred că conștientizează ce zice! Căci, nu starea de nepocăință la creștini este calea care liniștește sufletul sau dă un sens vieții pământene, ci tocmai această stare de pocăință este cea care poate afla puntea de legătură dintre noi și Dumnezeu, dintre sufletul nostru și tainele lui Dumnezeu! 

Foarte bine, sunt mulți "pocăiți" în toate cultele și confesiunile, ajunși în această starea cine știe cum și de ce. E fix treaba lor.

Pentru ceilalți, pocăința este un diamant brut care trebuie șlefuit de un meșter bun, pentru ca acesta să devină mai strălucitor și mai valoros! 

Înainte de a ajunge la strălucire, există o regulă importantă - până ca acest diamant să fie descoperit, el trebuie mai întâi să iasă din cărbune și această ivire nu se face oricum, ci în loviturile schimbării - în metanóia. 

“Pocăînţa este învoiala cu Dumnezeu pentru a două viaţă.” Sfântul Ioan Scărarul 
...
Ioan Vasilescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele mai obișnuite tehnici de manipulare folosite de specialiști sau nu, ieri și azi

Testul de personalitate JUNG. Află cele 16 tipologii de personalitate.

Relația dintre știință și religie

Resursele umane azi! Ce trebuie să facă un manager de RU, în afară de recrutării?

Poveste. Și asta va trece!